Foto: SVT

Skolmögel kan ta 1,5 månad att utreda

Uppdaterad
Publicerad

45 dagar har skolförvaltningen på sig att göra och presntera en byggnadsteknisk utredning efter misstankarna om mögel på Getingeskolan. Samtidigt ska eleverna går kvar på skolan.

Två inspektörer från kommunens hälsoskyddsavdelning var förra veckan ute på Getingeskolan efter indikationer på att flera elever mår dåligt att miljön.

Anmärkningarna de gjorde då var följande:

Hälsoproblemen på Getingeskolan

• Synlig mikrobiell växt och lukt i klassrum

• Fuktskadade takplattor i klassrum och slöjdsal, risk för att mikroorganismer kan växa till

• Takplattor som fallit till golvet på grund av att de sönderfallit av fukt

• Synliga missfärgningar av fukt vid lysrörsarmatur och eluttag

Inget synligt mögel

Men bristerna ansågs inte så stora att människor inte kan vistas i lokalerna under tiden som problemen utreds djupare, enligt hälsoskyddsinspektörerna.

– De såg ingen mögel och kände ingen mögellukt, säger Anneli Marklund, chef för kommunens hälsoskyddsavdelning.

I det föreläggande som inspektörerna skrev efter besöker har barn- och ungdomsnämnden fått 45 dagar på sig att göra och presentera en byggnadsteknisk undersökning för att ge en klarare bild av vad problemen består i.

Kortare tid än vanligt

Föräldrar har reagerat på att bun har fått lång tid på sig samtidigt som elever och personal ska fortsätta vistas i lokalerna.

– I den bästa av världar hade man förstås fått ett svar redan dagen efter, men de som ska göra den här undersökningen måste få tid på sig att genomföra den på rätt sätt. Då har vi bedömt att 45 dagar är en rimlig tid. I vanliga fall brukar vi ge 90 dagar, men vi tyckte att det fanns anledning att skynda på det här, säger Anneli Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet