Husam Musaada var en av dem som köade på plats. Foto: Stina Johansson

Lägenheterna slut – på en kvart

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 60 personer köade utanför Hfab för att försöka få tag i lägenhet på lördagsmorgonen. De flesta sov i sin bil utanför kundcenter. Men 14 minuter senare efter släpp var alla lägenheter reserverade.

179 nya hyresrätter i kvarteret Borgen på söder i Halmstad fanns tillgängliga att söka på HFAB:s hemsida klockan nio på lördagsmorgonen. Och det var först till kvarn som gällde.

Ungefär 60 personer var på plats under morgonen. De hade skrivit sina namn på en lista för att veta köordningen. En av dem som köade hela natten var Husam Musaada som i dagsläget bor med sin familj i en lägenhet i Falkenberg.

– Den lägenhet jag har är inte bra. Det regnar in, där finns möss och det är väldigt kallt. Jag har två barn och det är bara 16 grader inomhus, säger Husam Musaada till SVT Nyheter Halland.

Läs mer: ”Det är en desperat situation på bostadsmarknaden”

– Jag har varit här sedan klockan 17 igår och det har varit mycket kallt, fortsätter Husam Musaada.

Tog slut på minuter

Men när SVT Nyheter Halland sedan ringer upp Husam Musaada har alla lägenheterna redan uthyrda Det tog 14 minuter.

– Det gick inte så bra. Vi har väntat här väldigt länge men fick ändå inte någon lägenhet. Av alla som väntade här var det bara några få som fick en, säger han.

– Jag är ledsen och orkar inte tänka på framtiden nu. Jag drömmer om en lägenhet för mina barn.

Nytt digitalt bokningssystem

Via Bank-id har personer kunnat reservera en lägenhet. Uppemot 90 personer fick tag på en via nätet, jämfört med 7 personer på plats.

– Vi såg att väldigt många människor använder bank-id till Skatteverket. Vi anser att det här är en metod som är beprövad, trygg och säker så därför valde vi det, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation.

Kan det inte vara orättvist mot dem som inte har möjlighet till det?

– Vi var ute tidigt och informerade dem om att det digitala alternativet går snabbare och att det är större chans att få en lägenhet.

– Men det är problematiskt. Går vi strikt på kötid så måste du nästan haft en koppling till Halmstad i tio år. Har vi bara nätet utestänger vi dem som inte har tillgång till det. Vi försöker hitta en lösning som ska fungera så bra som möjligt, till så många som möjligt, säger Ulf Nilsson.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Halland så har Hfabs hemsida legat nere under några minuter under uthyrningsstiden. Något informationschefen på Hfab Ulf Nilsson dementerar.

– Vad jag vet så har allt fungerat mer eller mindre felfritt, det kan ha varit lite trögt dock.

För två veckor sedan reserverades ungefär hälften av de 179 lägenheterna av de egna hyresgästerna som hade förtur.

– Man hade en halvtimme på sig att slutföra reservationen. Efter 14 minuter så var de drygt 100 lägenheterna uthyrda, säger Ulf Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.