Foto: TT

Kommunallag stoppar fiberutbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bolag får inte dra fiber över kommungränserna, trots att det många gånger skulle vara både effektivare och billigare. Lagen måste ändras om inte bredbandsutbyggnaden ska försenas, enligt de kommunala stadsnätsföretagen.

Till hösten kommer Halmstads kommunala stadsnätsbolag att dra bredbandsfiber till Slättåkra socken i den norra delen av kommunen. Fiberkablarna kommer att dras ända fram till den lilla byn Gräsås men sedan tar det stopp.

– Där bakom det röda skjulet går gränsen till Falkenbergs kommun, berättar Lars Erik Johansson som i flera år kämpat för att få bredband till bygden.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Längre än så får Halmstad stadsnät inte dra fibernätet.

Andra sidan

En kilometer bort, på Falkenbergssidan, driver en av Lars Eriks Johanssons kompisar ett sågverk. Här arbetar 15 personer som alla bor i området med sina familjer.

– Det handlar om en levande landsbygd och levande företag. Det är mycket som står på spel, säger sågverksägaren Stefan Karlsson som hade hoppats att även han skulle få koppla upp sig på Halmstads stadsnät. Men det tillåter inte kommunallagen.

–  Det är väldigt frustrerande, fortsätter han. Vi är i stort behov av att ha en stabil och kraftfull uppkoppling. Vi har konkreta fall där vi förlorat affärer på grund av de dåliga kommunikationsmöjligheterna.

Dyrare och mer tidsödande

Enligt kommunallagens så kallade lokaliseringsprincip får de kommunala bolagen bara ha verksamhet inom den egna kommunen. Falkenbergs kommun håller också på att bygga ut fibernätet, men från det hållet är det både dyrare och mer tidsödande att komma fram.

–  Det är ju regeringen som säger att 90 procent av företagen och hushållen ska ha tillgång till snabbt bredband senast 2020, säger Torbjörn Larsson, IT-chef i Falkenbergs kommun. Då måste de också anpassa lagstiftningen så att vi klarar av det.

– Jag hoppas att det snabbt kommer en förändring, säger Erik Eriksson vd på Halmstad stadsnät. Vi stöter dagligen på de här problemen med hushåll och företag vid kommungränserna som vill koppla upp sig men som inte får på grund av kommunallagen.

Bor på fel sida

Situationen i Halmstad och Falkenberg är inte unik. Enligt branschorganisationen Svenska Stadsnätsföreningen uppger så många som 66 procent av de kommunala stadsnätsföretagen att de tvingats säga nej till kunder som bor på fel sida kommungränsen.

–  Vi kan inte förstå hur ett nationellt intresse stoppas av en kommungräns, säger Lars Erik Johansson. Att det stupar på en kommunallag som måste vara felaktig i det här fallet.

IT-minister Mehmet Kaplan säger till SVT att frågan om lokaliseringsprincipen finns med i regeringens översyn av bredbandsstrategin. Däremot kan han inte säga om det kommer leda till en lagändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet