Den nya stadsdelen ska heta Västerport. Foto: SVT

Konstnärer hjälper Varberg bygga ny stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckor med start idag tisdag, ska sex konstnärer ta reda på hur varbergsborna vill ha sin nya stadsdel Västerport – och komma med nya idéer och förslag till lösningar.

– Det är väldigt ovanligt att man går in och jobbar som konstnär så tidigt i processen. Och för en hel stadsdel, säger Åsa Stjerna, ljudkonstnär.

– Det är ett väldigt nytänkande projekt som har tagits av kommunen. Jag studerade i Amsterdam och där är det mer vanligt att man involverar konstnärer i tänkandet hur staden ska utformas, säger Karina Sarkissova, koreograf.

Bygget av Västerport

Tänkt bli en blandstad

Stadsdelen Västerport ska byggas på hamnområdet väster om järnvägen. Den första etappen blir den södra delen av hamnen, och man hoppas på att börja bygga vid årsskiftet 2019-2020.

– Det är tänkt att det ska bli en blandstad. Huvudsakligen bostäder men med verksamheter i bottenvåningarna. Och det är tänkt att i möjligaste mån bygga så att det inte bara blir dyra bostadsrätter, utan blandat bostadsrätter och hyresrätter och även studentbostäder och äldreboende, säger Claes Premmert, projektledare för stadsdelen Västerport.

Konstnärerna kommer först

– Konstnärerna kommer först. Redan innan byggbolagen och byggherrarna. De ska ta reda på vad är staden, vad behövs i staden och vilka möjligheter kan en ny stadsdel ge till invånarna i staden -  innan stadsplanen  är färdig, säger Peppe Bergström Hesselbom, avdelningschef på Art inside out.

Arbetar med olika saker

De sex konstnärerna som är inbjudna till Varberg håller på med olika typer av konst, som bildkonst, ljudkonst och koreografi till exempel. Och de som är intresserade kan besöka Hamnskjulet som konstnärerna har som sin bas. Men det kreativa skapandet kommer att äga rum på olika platser i Varberg.

– Jag kommer att prata med människor som har suttit i fängelse och som har erfarenhet av att inte ha tillgång till staden och det offentliga rummet. Vad är det man saknar? Vad är det man kan vara utan? Vi har sökt samarbete med KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och kriminalvårdsanstalten i Halmstad, säger Åsa Stjerna.

Så du vet inte vad det kommer att utmynna i?

– Nej, utgångspunkten för samtliga konstnärer är att man utgår från något man inte vet vad det kommer att bli, säger hon.

Samarbete

Karina Sarkissova ska arbeta med Karin Auran Frankenstein, konsthantverkare och Sebastian Dahlqvist som arbetar med relationell konst.

– Vi kommer att samarbeta med biblioteket och jobba med vatten och göra ett projekt som invloverar cyklar. Det är kul att konstnärer från olika discipliner med intresse för stadslandskap och publik konst kommer ihop, säger hon.

Art inside out

Projektet i Varberg, Kulturens roll i stadsutvecklingen, är det första projektet i Hallands nya institution Art inside out. Och den bygger på residens, vilket innebär att utvalda konstnärer bjuds in för att under en period skapa i Halland. Peppe Bergström Hesselbom kallar det för unikt.

– Det unika är att regionen och kommunerna har gått in med så mycket pengar. Konstnärerna tjänar 40.000 kronor, vilket är KRO:s (Konstnärernas riksorganisation) rekommendationer. Och så får de resa, uppehälle och pengar till material, säger han.

Vad blir nästa projekt i Art inside out?

– I september kommer det bli ett teckningsresidens på teckningsmuseet i Laholm, säger Peppe Bergström Hesselbom.

Art inside out

Residenset Kulturens roll i stadsutvecklingen är det första att genomföras av Art Inside Out, Hallands nya institution för konstnärlig residensverksamhet, som startade 1 januari 2016 i samverkan mellan de sex kommunerna i regionen och Region Halland.

Medverkande konstnärer i Varberg är:

  • Karin Auran Frankenstein – konsthantverkare/konstnär
  • Sebastian Dahlqvist – relationell konst
  • Karina Sarkissova – koreograf 
  • Matilda Ruta – bildberättare
  • Åsa Stjerna – ljudkonstnär
  • Gustav Hellberg – installationskonstnär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet