Krambjörnarna i Mellbystrand har en egen sång. Foto: SVT

Mellbystrandsskolan har krambjörnar mot mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Många skolor kämpar med olika projekt för att förebygga mobbning, men få har insett vikten av krambjörnar.

På Mellbystrandsskolan i Laholm är alla elever i årskurs 6 krambjörnar. En krambjörns uppgift är att skapa bra sammanhållning på skolan.

Krambjörnsdagen

Detta gör eleverna genom att hitta på roliga lekar till varje tisdag, och genom att arrangera Krambjörnsdagen. Krambjörnsdagen är en årlig dag med sammarbetsövningar, lekar och dragkamp.

#mobbning

– Man måste ju vara en bra förebild för de mindre, för de lär sig vad vi äldre gör, säger Maja Jakobsson.

– Om man ser någon som är ledsen eller om man ser någon som blir nedtryckt så kan man gå och säga ifrån och så kan man säga till en lärare, säger Ida Axeldal.

Sammanhållning

Mellbystrandsskolan har haft krambjörnar sedan 2011. Idén växte fram efter ett samarbete mot mobbning tillsammans med organisationen Friends. Krambjörnarna ansvarar för olika aktiviteter som ska förbättra sammanhållningen mellan elever på skolan.

– Själva ansvaret för att minska, eller helt ta bort, mobbning ligger naturligtvis på oss vuxna. Men genom att alla elever känner varandra är det lättare att vara snälla mot varandra, säger Mellbystrandskolans rektor Eva Karlberg.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheters Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: svtnyheter@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet