Kritikstorm mot nya sopregler

Uppdaterad
Publicerad

Snart skrotas Halmstadbornas rätt till fria besök på återvinningscentralerna. Det har fått många att gå i taket. Men förändringen kan leda till generösare öppettider.

Om bara några dagar får det kommunala bolaget Halmstads Energi och miljös privatkunder rätt till 15 fria besök på kommunens återvinningscentraler.

– Anledningen är att vissa företag satt i system att åka till återvinningscentralerna, utge sig för att vara privatpersoner och slänga gratis, säger Jonas Bergman (M), styrelseordförande i HEM.

Förlorar miljoner

Han menar att bolaget därigenom har gått miste om mellan två och tre miljoner kronor varje år.

– Det är pengar vi nu hoppas kunna lägga på en bättre service. Exempelvis genom generösare öppettider, säger Jonas Bergman.

Måndagen före nyårsafton hade återvinningscentralen Flygstaden utanför Halmstad 1.100 besökare, vilket är dubbelt så många som en vanlig lördag.

Stark kritik

Kritiken mot dom nya reglerna har varit hård. På HEM:s facebooksida har kommentarerna haglat under julhelgen. Här är några:

” Haha..detta är så dumt att man häpnar, titta runt i området hur mycket skit det ligger i naturen och då är det gratis att slänga.”

” HEM utnyttjar sin ställning när ni är utan konkurrens. Er service är lika med noll.”

” Det var då ett satans gnäll på folk, har ni inget bättre att lägga er energi på såhär i juletider? Bra jobbat HEM!”

Olika regler

I Halland tillämpar kommunerna olika regler. I Laholm är besöken för privatpersoner obegränsade.

– Det ska bli spännande att se hur det går för Halmstad. Jag tror att det är ett bra sätt. Vi märker att det finns en hel del företagare som utger sig för att vara privatpersoner som lämnar gratis, säger Ronald Sheearn, kommunanställd vid återvinningscentalen i Laholm.

Återvinningscentralerna

Kungsbacka

15 fria besök för villaägare, 7 för boende i lägenhet

Varberg

Fritt för privatpersoner att lämna mindre mängder (upp till 3 kubikmeter) utan avgift.

Falkenberg

12 eller 8 fria besök beroende på typ av abonnemang

Halmstad (from 2 jan 2016)

15 fria besök

Laholm

Fria besök

Hylte

Fria besök

Ovanstående gäller för privatpersoner per kalenderår. I samtliga kommuner måste verksamhetsutövare och företagare betala en avgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.