Barnen får inte längre gurka, tomat och ägg till mellanmål. Foto: SVT

Kritiserar kommunens beslut – att spara in på gurka och tomat

Uppdaterad
Publicerad

Varberg kommun ska spara in på bland annat gurka, tomat och ägg. Totalt sett ska två miljoner kronor sparas på maten i skolan och nu ifrågasätts beslutet av personal inom förskolan.

Varberg kommuns beslut att spara in två miljoner kronor på maten i skola och förskola har sedan tidigare kritiserats av föräldrar. Nu tar även personal bladet från munnen.

– För det första är det alltid fel när vi ska spara på våra barn och sedan är det fel när vi sparar på maten. Våra barn är långa dagar i förskolan, säger Tove Thuresson som är ekonomibiträde på kost och städ inom Varbergs kommun.

Hon poängterar för SVT Nyheter Halland att åsikterna hon för fram är hennes personliga åsikter. Efter att under flera år arbetat inom förskolan i Varberg, i dagsläget mest med att förbereda barnens mat, så har hon reagerat starkt på de besparingar kommunens politiker valt att göra på skolmaten.

Tove Thuresson kritiserar kommunens beslut. Foto: SVT

Vegetariskt två dagar i veckan

Förra veckan var den första då skolorna och förskolorna i Varberg serverade vegetarisk mat under två av dagarna och så ska det också se ut framöver. Barn- och utbildningsnämnden har valt att spara in på skolmaten för att ha råd med ökade hyreskostnader för nya skol- och förskolelokaler.

– Det är klart att ökar det får man hämta igen det på andra poster, säger Micael Åkesson (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Fanns det inga andra alternativ som ni kunde välja i stället än just maten för barnen?

– Ja, vad ska jag säga? Att skära ner på personal, det tycker jag inte är något bra alternativ, säger han.

Sparar in på gurka

Enligt Tove Thuressons arbetsgivares beräkningar så får barnen i sig tillräckligt med näring, trots att exempelvis grönsaker och ägg försvunnit från mellanmålen. Men då räknar kommunen på vad barnen får i sig under en fyraveckorsperiod, och inte på vad varje mål mat innehåller.

– Att näringsberäkna barnens måltid på en fyraveckorsperiod känns inte helt okej, säger Tove Thuresson.

Varför är inte det ett bra sätt att räkna på enligt dig?

– I skolan äter de ju lunch och då äter de kanske mer mat hemma. Men förskolebarnen äter både frukost, lunch och mellanmål på förskolan och kanske bara kvällsmat hemma. Och ska vi då räkna på fyra veckor så anser jag personligen att det är fel, de ska ha i sig tillräckligt med näring varje dag, säger Tove Thuresson.

Men barn- och utbildningsnämndens ordförande Micael Åkesson litar på fyraveckorsberäkningarna.

Om de inte får i sig grönsaker eller ägg under mellanmålen, som de har fått tidigare, får de i sig tillräckligt med näring varje dag då?

– Ja, visst får dom det, säger han.

Soppa en dag i veckan

Tove Thuresson tycker inte att det borde sparas pengar inom förskola och skola över huvud taget.

– Vi har så mycket projekt i hela kommunen som vi lägger pengar på och som aldrig blir färdiga och då ska vi absolut inte spara på barnens mat.

Förutom att hon är besviken över att tomater och gurka samt ägg försvunnit från förskolebarnens mellanmål så riktar Tove Thuresson även kritik mot införandet av vegetarisk soppa en gång i veckan. Detta eftersom hon av erfarenhet vet att barnen tar till sig väldigt lite av den typen av mat och enligt henne blir det även mycket mat som kastas de dagarna. Hon är nu orolig för att de minsta barnen inte kommer att få i sig tillräckligt med näring varje dag.

– Det är inte länge sedan vi bara fick ha soppa var tredje vecka för att barnen inte höll sig mätta. Och nu är det plötsligt jättebra med vegetarisk soppa varje vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.