Först nästa år kan det bli aktuellt att kulturnämnden i Halmstad tar över driften av teatern från det kommunala bolaget Destination Halmstad. Foto: SVT

Kulturen kritisk – vill ta tillbaka teatern

Uppdaterad
Publicerad

Tomma lokaler och ett kulturliv som stängs ute. Därför vill kulturnämnden i Halmstad ta tillbaka driften av teatern.

Omkring år 2008 tog det kommunala bolaget Destination Halmstad över driften av Halmstad teater. Utvecklingen sedan dess är något som kulturnämndens ordförande, Sven Palmkvist (M), är kritisk till.

– De har haft flera år på sig att göra något åt teatern men inte lyckats särskilt bra i kulturellt hänseende, säger Sven Palmkvist till Hallandsposten.

Oroande utveckling

Han oroas över utvecklingen med många tomma lokaler samtidigt som höga avgifter gör det för dyrt för de lokala kulturutövarna att hyra in sig. Hela nämnden är överens om att man vill se en utveckling i riktning mot att göra teatern till ett kulturcentrum i stället för den inriktning mot konferens- och mötesverksamhet som Destination Halmstad har haft.

– Vi vill värna det lokala kulturlivet, säger Sven Palmkvist.

Teaterchef håller med

Ulf Andersson, chef för Halmstad teater, bekräftar situationen för tidningen.

– För att de lokala kulturaktörerna ska ha råd att komma in på teatern måste ibland kulturförvaltningen gå in och betala mellanskillnaden. Jag har mandat att förhandla ner hyran för föreningarna men det blir ett schackrande som är ohållbart i längden, säger han.

Nämnden har vänt sig till kommunstyrelsen och begärt att ägardirektiven ändras så att nämnden tar över driften. Frågan ska utredas och ett förslag ska presenteras för kommunstyrelsen efter årsskiftet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.