Som testperson tog SVT Nyheter Halland med sig 75-åriga Kerstin Sundlin. Efter några minuter med glasögonen är hon imponerad. Foto: SVT

Kungsbacka får Sveriges första VR-café

Uppdaterad
Publicerad

Virtual reality har intresserat tekniknördar ända sedan 80-talet. Men först nu finns tekniken för att det ska kunna slå igenom på allvar. I centrala Kungsbacka öppnar nästa månad vad som kommer bli Sveriges första VR-café dit man kan gå för att uppleva datagjorda virtuella världar.

– Det började med att jag ville skaffa ett par glasögon själv. Sedan bara växte det till att jag började leta efter lokal och nu tycker jag att jag hittat den bästa lokalen för en sådan här verksamhet, säger Magnus Kindblom som är grundare.

Datagjord realistisk värld

Lokalen är en gammal biograf i centrala Kungsbacka som delats upp i åtta olika rum – en för varje spelare. Tanken är att besökare ska kunna komma dit och betala för den tid de vill spela. Det kommer även att finnas ett testrum intill entrén där förbipasserande kan få ett smakprov av upplevelsen.

Virtuell verklighet, eller VR som det också kallas, är en datateknik som simulerar användarens fysiska närvaro i en datagjord värld. Genom speciella glasögon och handkontroller luras hjärnan att tro att man är på en specifik plats eller speciell miljö.

Som testperson tog SVT Nyheter Halland med sig 75-åriga Kerstin Sundlin. Efter några minuter med glasögonen är hon imponerad.

– Det var spännande men lite läskigt också, säger hon.

VR-forskning

På högskolan Chalmers i Göteborg forskar man om VR. Daniel Sjölie är lektor i datavetenskap och menar att den nya tekniken kan var till stor nytta inom många områden och inte bara som underhållning och spel.

– Jag tror utbildning är ett jättestort område för VR. Sedan är ju prototyputveckling och testning också områden som vi pratar mycket om.

Men det finns också risker med tekniken menar han.

– I och med att VR kan skapa mer realistiska och starka upplevelser så kan det givetvis påverka en negativt om man utsätts för ett skrämmande scenario i VR.

Det nya VR-cafét i Kungsbacka invigs den första oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.