”Lagstiftningen snart ikapp Spice”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är på väg att få bort en stor del av handeln med livsfarliga spice-droger. De flesta preparaten är nu kartlagda och på väg att förbjudas.

Det skulle innebära att det blir svårare i framtiden att handla drogen på nätet.

Den bedömningen gör Anders Persson vid Folkhälsomyndigheten i en intervju med Dagens Nyheter.

Den gängse bilden är annars att myndigheterna hela tiden ligger steget efter drogförsäljarna – så fort ett preparat blivit klassat som narkotika eller farligt så ändrar tillverkarna lite på molekylen i substansen, skriver DN.

Men enligt Persson har EU:s drogprogram EMCDDA hittat cirka 90 varianter av spice och i början av nästa år kommer Sverige ha förbjudit 84 av dem, om regeringen accepterar Folkhälsomyndighetens förslag.

Narkotikapolisen Niklas Lindroth är dock inte lika optimistisk.

– Problemet är att de bara flyttar någon annanstans och kommer på nya sätt att anonymisera handeln, säger han om att spice-försäljarna använder så kallade dolda nätverk på internet när drogen säljs.

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider och har på senare tid orsakat flera dödsfall och allvarliga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.