Foto: Arkiv

Läkaren som inte hade tungan rätt i mun

Uppdaterad
Publicerad

Det gick inte så bra när en läkare i Halland skulle skära bort en fettknöl på tungan på en patient.

Patienten som skulle få en liten fettknöl bortskuren på tungan anmäler nu till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) den läkare som utförde ingreppet.

Enligt patientens anmälan skar läkaren bort en bit av tungan och tungspetsen, en bit som var mycket större än själva fettknölen, och dessutom ska inte fettknölen suttit på själva tungspetsen.

Sydde med fel tråd

När läkaren sedan skulle sy ihop jacket på tungan använde hen, enligt patienten, en för tunn tråd så att jacket i tungan glipade. När patienten väl var hemma upptäckte han att jacket helt hade gått upp och att det var drygt en centimeter långt på tvären.

    Läs också: Fick vänta 16 timmar på akuten

Patienten skriver att han chockad åkte tillbaka till samma läkare och bad att få jacket ihopsytt igen. Då sa läkaren att jacket kommer läka av sig själv, men när patienten tjatade om att få bli omsydd sydde läkaren om såret med en tjockare tråd och medgav att hen använt en för tunn tråd första gången.

Förändrat tal

En vecka efter operationen hade patienten fortsatt svårt att äta, ont i tungan och varbildning i tungspetsen. Enligt anmälan ska patientens tal också märkbart förändrats.

”Min förtvivlan av det som hänt min tunga vid en som jag anser misslyckad operation och felbehandling är stor. Mitt tal har blivit påverkat enligt vad människorna omkring mig märker! Jag känner själv att jag har svårt för att prata, äta och borsta tänderna!”, skriver patienten i anmälan till IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.