Det är kris bland Hallands jägare. Sån kris att jägare kan tvingas stå utan vapen när jaktsäsongen drar i gång på allvar. För handläggningstiderna är fortfarande långa. Foto: SVT

Långa väntetider för vapenlicens

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris bland Hallands jägare. En sådan kris att jägare kan tvingas stå utan vapen när jaktsäsongen drar i gång på allvar. För handläggningstiderna är fortfarande långa.

Orsaken till det är enligt Osborn Stockelberg, som driver en jakt- och vapenhandel i halländska Ysby utanför Kungsbacka, sammanslagningen till Polisområde Väst.

För två år sedan kritiserade JO polisen för långa handläggningstider.

– Det är lika lång tid i dag, jag ser ingen bättring alls, säger Osborn Stockelberg till Kungsbacka-tidningen.

På polisens hemsida står att den förväntade handläggningstiden för vapenlicens i region Väst ligger på 8 till 11 veckor.

– Det är för lång tid, det är inget vi vill. Nu prioriterar vi licensärenden före andra vapenärenden för en kortare tid, säger Anna Ladeborn Nilsson, sektionschef för förvaltningsrätten vid polisens region Väst.

Vad är en okej handläggningstid för er?

– Runt en månad, 30 dagar är okej, det vill vi uppnå, säger Anna Ladeborn Nilsson till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.