Ska tåget spåra ur nu? Tankarna for runt i huvudet hos Linda Bernhardsson när tåget skakade sig genom Hallandsåstunneln. Foto: PRIVAT/SVT

Linda kände skakningarna i tågen

Uppdaterad
Publicerad

Linda Bernhardsson trodde att tåget skulle spåra ur. Hennes första resa genom Hallandsås blev inte som hon tänkt sig.

Det var i början på januari som Linda Bernhardsson, 25, var på väg söderut genom tunneln när det plötsligt lät och kändes jättekonstigt.

– Det vibrerade och skakade. Tankarna for runt och jag trodde att vi skulle dö. Jag blev livrädd, säger Linda Bernhardsson.

Hallandsåstunneln

Enligt Linda var det tydligt att något inte var som det skulle. Något flera av de andra passagerarna runt omkring också kände av.

– Alla reagerade och man kände att så här ska det inte vara.

 – Jag tänkte: Vad sjutton är det som händer? Ska tåget spåra ur nu? fortsätter Linda Bernhardsson.

Fick ingen information

Trots att det var tydligt för passagerarna att något var fel fick de ingen information av tågpersonalen om vad som var fel.

Linda hörde av sig till Skånetrafiken direkt i anslutning till resan och frågade vad som hade hänt. Efter tio dagar fick hon svar att det berodde på svängningar i tågens hjul till följd av kombinationen av hur hjulet är svarvat och hur rälsen ser ut. Hon fick också veta att det var ovanligt.

Läs också: Larm om vibrationer i tunnlarna

Trafikverket gick sedan ut med information den 2 februari om att det hade hänt ytterligare några gånger och att man sänker hastigheten genom tunneln. Något Linda tycker borde ha skett snabbare.

– Varför tog det så lång tid? Jag kan inte ha varit den enda som reagerade, säger hon.

Några fler tågresor genom Hallandsåsen blir det inte på ett tag.

– Jag kommer inte att åka mer tills jag vet säkert vad som är fel, jag är rädd att något värre ska hända, säger Linda Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallandsåstunneln

Mer i ämnet