Lodjuret Loke visar upp sig framför kameran

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit svårt att spåra rovdjur i snöfattiga Halland. Men länsstyrelsen nya metod har gett resultat på kort tid – nu kan du se när lodjuret Loke visar upp sig framför kameran i den halländska skogen.

Sent i fjol fick Länsstyrelsen i Halland tillstånd från förvaltningsrätten att sätta upp övervakningskameror i skogen.

– När det började pratas om kameror för att leta rätt på lodjur, tänkte vi att det skulle vara som att leta efter nål i en höstack. Men det visade sig ge gott resultat tidigt, så det är ju jätteroligt, berättar Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Lodjuret Loke

Resultatet kan du se i kllippet här ovanför. Ett lodjur promenerar lugnt förbi kameran, stannar till och kissar och går sedan vidare.

– Vi ser ett lodjur som har ett halsband på sig. Vad vi känner till så är det skandinaviska lodjursprojektet som gjort märkningar. Den här tror vi kan vara en individ som kallas för Loke, säger Martin Boberg.

Var är det någonstans?

– I Hylte kommun. De här djuren rör sig över stora områden så exakt placering är inte viktig. Vi har fått reda på att det finns hona med ungar på andra ställen i länet.

Vill inte ha människor på bild

Rovdjursinventerarna har tidigare varit beroende av snö för att kunna spåra i naturen. Men det har varit svårt, med de snöfattiga vintrar som Halland vanligen har.

För tillfället sitter nu tio övervakningskameror uppe på olika ställen i Halland. Länsstyrelsen har tillstånd att sätta upp lika många till.

Bör man var orolig att hamna på bild när man är ute och går i naturen nu?

– Nej. Eftersom vi inte vill att minneskortet ska ta slut för att en massa människor kommer på bild minimerar vi den risken genom att inte sätta upp kameror där människor vanligtvis rör sig. Sedan sätter vi upp skyltar runt omkring där det tydligt framgår att området är kameraövervakat.

Lodjursstammen ökar

För Länsstyrelsen är det framförallt lodjursstammen som är intressant i inventeringen och i synnerhet honor med ungar. Det är genom dem som det går att avgöra om populationen växer eller minskar.

– Vi har följt lodjursstammen sedan början av 2000-talet. Det är svårt att se trender, men förra året hade vi 3,5 familjegrupper i Halland. Det är det mesta vi har haft. Lyfter man blicken från Halland ser vi att lodjursstammen ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.