Foto: SVT

Här blåser reportern nästan iväg

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett kraftigt oväder som slog till mot Halland på onsdagen. Hårda vindbyar i kombination med regn och blöt snö ställde till det på flera håll i länet. En skola i Halmstad stängde på grund av vädret, på Hallandsåsen fastnade lastbilar i den sluttande backen och i Falkenberg blåste plåtar runt på parkeringen.

Med anledning av ovädret i västra delarna av Sverige sände SVT Nyheter Halland under onsdagen direkt både i Gomorron Sverige och i SVT Nyheters onlinesändning. I morgonsändningen rapporterade reporter Anders Fall från Grötvik i Halmstad där vindarna uppmättes till i 17 meter per sekund.

Vindarna hade inte lagt sig vid lunchtid. Tvärt om. I snöblandat regn rapporterade SVT Nyehter Hallands reporter Fanny Palm från Falkenberg där det blåste så hårt att både hon och räddningstjänstens kommunikatör Åsa Eriksson hade svårt att hålla sig på benen. Med anledning av SMHI:s klass 2-varning berättar räddningstjänsten att ska tänka sig för innan man ger sig ut under onsdagen.

Vid 13.30-tiden uppgav räddningstjänsten i Halland att ingen person skadats till följd av ovädret, i alla fall inte enligt vad som kommit till deras kännedom.

Skola stängde

I Halmstad beslutade Drottning Blankas gymnasium vid lunch att stänga för dagen och uppmana sina 200 elever och personal att ta sig hem så fort som möjligt.

– Vi har många, både elever och personal, som pendlar och vi vill se till att de kan komma hem innan kvällen i det här vädret. Vi har elever som pendlar från bland annat Gislaved, Falkenberg och Laholm, säger rektorn Sara Dahl.

Lastbilar stillastående på Hallandsåsen

Vid 13-tiden på onsdagen hade väglaget blivit så besvärligt att lastbilar blev stående på Hallandsåsen. Flera körfält i södergående riktning var avstängda när lastbilar fick bärgas från platsen.

Lastbilar bärgas på Hallandsåsen Foto: Mediabasen

Plåtar och lösa föremål flög runt på parkering

Vid 12-tiden på onsdagen uppger räddningstjänsten att lösa föremål blåser omkring vid Lantmännens silos i centrala Falkenberg.

– Det är lösa plåtar och bråte som flyger omkring på parkeringen vid Lantmännen. Vi håller på att spärra av. Det är för farligt att hantera just nu, även för räddningstjänsten, säger Andreas Karlsson, inre befäl i Halmstad.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Två lastbilar har också problem på väg 153 mellan Rolfstorp och Ullared. En av dem har kört i diket. Ingen person har skadats.

– Jag förmodar att det är snömodd och halka som ställer till det, säger Andreas Karlsson.

– Vi följer utvecklingen hela tiden, och på SOS larmcentraler har vi stärkt upp med folk, säger Andreas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.