Anders Nordlund på räddningstjänsten och Sophia Arslan på svenska livräddningssällskapet under en utbildning i att flyga drönare. Foto: Patrik Svensson

Lyckat test med drönare som livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Ett skarpt läge vid Tylösand visade i juni drönarens stora potential som livräddare. Nu hoppas livräddarna att fler stränder ska få ta del av metoden.

Sommarens drönartest på Tylösand blev lyckat. Det anser både forskningsledare och livräddare.

– Nu har vi testat och vet att det fungerar. Vi försöker belägga det helt objektivt, med för- och nackdelar, men fördelarna är övervägande stora, säger Andreas Claesson, forskningsledare på Karolinska institutet.

Det var under sommaren som Tylösand blev först ut med att testa drönare som ett komplement till livräddare, något som SVT Nyheter Halland berättade om tidigare i år.

Första skarpa läget

Andreas Claesson var själv i Tylösand i mitten av juni när en 22-årig man plötsligt var borta. Det blev det första skarpa läget då en drönare sattes in för att hjälpa till med livräddningsarbetet.

– Vi sökte av 100.000 kvadratmeter på några minuter med hjälp av drönaren och på så sätt kunde vi tidigt avblåsa räddningsinsatsen, säger Andreas Claesson.

Sophia Arslan, livräddare i Tylösand, var på plats kort efter att det akuta läget uppstått.

– Det var fantastiska förhållanden för drönaren, det var så klar sikt den dagen att man till och med kunde se maneterna i havet, säger hon.

LÄS MER: Livräddningssällskapet kräver handlingsplan för att stoppa antalet drunkningar

Med hjälp av drönaren kunde livräddarna därför snabbt utesluta att mannen fanns i vattnet. Mannen hittades senare i en skog intill badplatsen.

Nu hoppas Svenska livräddningssällskapet att metoden ska få spridning till fler stränder redan nästa sommar.

– Vi tror att det är ett framtida livräddningsverktyg och vill få ut det till fler stränder. Vi har lärt oss av erfarenheterna och nu kommer det bli ännu lättare att implementera det här, säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.