En 37-årig man döms för jaktbrott efter att ha skjutit två vildsvin på annans mark. Foto: TT

Man döms för jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man döms av Halmstads tingsrätt för jaktbrott för att ha skjutit två vildsvin på en annan mans mark. Han döms att betala 50 dagsböter och 1500 kronor i skadestånd till markägaren.

Händelsen ägde rum i januari 2015 i Hylte kommun. I förhör har markägaren uppgett att vildsvinen sköts cirka 100 meter in på hans mark och att han sett rester av blod och päls där djuren fällts. Han säger även att han sett spår efter hur vildsvinen släpats till en lastningsplats.

En annan man har i förhör sagt att han hört två skott från markägarens fastighet, att han sett fotspår på marken och samma spår efter djuren som markägaren sett.

Nekar till brott

En tredje man uppger att han varnat 37-åringen för att han var väldigt nära gränsen. Han svarade då att han hade lagt ner så mycket tid och att det inte var någon fara för de var på rätt sida om gränsen.

Den 37-åriga mannen har erkänt att han skjutit två vildsvin, men invänder mot att de ska ha skjutits på annans mark. Och om så skulle vara fallet så säger mannen att han inte haft vetskap om det.

Döms för jaktbrott

Bevisningen mot honom består av förhör med flera personer, kartskisser, kartor och protokoll över platsundersökning.

Tingsrätten har konstaterat att vildsvinen fälldes på annans mark och anser att eftersom 37-åringen blev varnad så borde han ha förvissat sig om var markgränsen går. Rätten bedömer att bevisningen mot mannen är tillförlitlig och dömer honom för jaktbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.