Lars Svensson får varje månad slänga mat för flera tusen kronor som han säger att barn har förstört i butiken. Foto: SVT

Matvaror för tusentals kronor förstörs

Uppdaterad
Publicerad

Många gånger är det barn som ligger bakom förstörelsen i hans livsmedelsbutik på Bäckagård i Halmstad. Det hävdar Lars Svensson som nu fått nog och gör ett upprop på sociala medier.

Varor förstörs så gott som dagligen i Lars Svensson matbutik på Bäckagård i Halmstad. Totalt handlar det om en kostnad på upp emot fem tusen kronor varje månad, då är snatterier inte medräknat. Och det får allvarliga konsekvenser för företaget.

– Det händer alltför ofta. Det händer alla butiker men vi är känsliga för vi är ganska nya och en liten butik, säger butiksägaren Lars Svensson.

Inlärningsproblem

Enligt Lars Svensson är det främst barn mellan elva och fjorton år som förstör butiksvaror, men det har även förekommit att vuxna har gjort det. Lars Svensson har valt att inte polisanmäla skadegörelsen men efter fredagens händelse så gjorde han ett inlägg på sociala medier

– Jag ville se föräldrarnas reaktioner och då fick jag många tuffa reaktioner. Många föräldrar tycker att det är inlärningsproblem, att barnen gör som föräldrar gör men det köper inte jag.

Bör prata med sina barn

Lars Svensson har varit i kontakt med föräldrarna till en av de flickor som var delaktig i fredagens händelse. Han har också pratat med flickan själv och hon är ångerfull. För att förhindra att liknande händelser sker igen uppmanar Lars Svensson  föräldrar att prata med sina barn.

– Man förstör inte bara av ren lusta, och jag tycker att föräldrar bör prata med sin barn om det, det här kan inträffa alla barn, oavsett var de bor och hur snälla de är.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.