Foto: Stefan Tell

Eva Eriksson får kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Illustratören, konstnären och författaren Eva Eriksson tilldelas Region Hallands kulturpris. Det tillkännagavs under regionfullmäktiges möte i Halmstad på onsdagsförmiddagen.

– Det känns verkligen jättekul. Det här priset betyder mer än någon kan ana, säger Eva Eriksson som i och med priset får 75.000 kronor.

Eva Eriksson är född och uppvuxen i Halmstad men bor sedan länge i Stockholm. Hon har skrivit och illustrerat egna böcker – såsom böckerna om Max, Bella och Gustav, ”Malla handlar” och ”Malla cyklar”, men har även arbetat tillsammans med en rad kända barnboksförfattare som Barbro Lindgren och Ulf Stark.

”Hör hemma i Halland”

Hur ofta besöker du Halland nuförtiden?

– Jag har en stuga i Halmstad så jag bor här en fjärdedel av året. Men vattnet avstängt över vintern, så det är kul att besöka Halmstad nu under den här årstiden också. Jag älskar Halland och även om jag inte bor här så känner jag att jag hör hemma här, berättar Eva Eriksson.

Du har ju illustrerat så många kända barnböcker, vilken av alla ligger dig varmast om hjärtat?

– Oj, det var svårt att svara på. Det är nog alltid så att den bok som jag håller på med för tillfället är den viktigaste. Men när den är färdig och jag börjar med en ny bok så blir den nya den viktigaste. Däremot är nog de mest kända böckerna de om Max som översatts till många olika språk och hela tiden ges ut i nya utgåvor.

Halmstad finns med i böckerna

Vad är roligast, illustrera eller att skriva?

- Helt klart att illustrera. Det tycker jag är lättare. Att skriva är svårare. De första böckerna skrev jag däremot själv, men det var mest för att ingen kände till mig då, så då fick jag skriva till bilderna, säger Eva Eriksson.

Du är uppvuxen i Halmstad, kan man se spår av den halländska miljön i dina böcker?

– Ja, Malla-böckerna utspelar ju sig i Halmstad. Bilderna är från mina minnen från tiden när jag bodde där. Böckerna handlar egentligen om mig som liten. Norre katts park är exempel på ställen som man kan känna igen i de böckerna.

Eva Eriksson har tidigare tilldelats en flera utmärkelser, till exempel Elsa Beskow-plaketten, Astrid Lindgren-priset och Ottilia Adelborg-priset.

Fakta om priset

Region Halland delar årligen ut kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet, och som har anknytning till Hallands län. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalitet och förstärka konstnärlig skaparkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.