Foto: Privat

Usla förhållanden på fartyg med explosiv last

Uppdaterad
Publicerad

Besättningen på fartyget Whiskey trio levde på gammal mat och nästan utan vatten. Nu är fartyget fast i Varberg tills bristerna är åtgärdade.

De usla förhållandena på det Panamaflaggade fartyget Whiskey trio, där besättningen fick äta gammal mat, vara nästan utan dricksvatten och gå utan lön, uppdagades på fredagen när fartyget anlänt till Varbergs hamn.

– Jag fick ett meddelande från en i besättningen som var sjuk och som inte hade fått lov att besöka läkare, han uppgav också att han inte fått lön, säger Göran Larsson ITF-inspektör vid Transportarbetareförbundet.

Whiskey Trio

Han besökte därefter fartyget tillsammans med Transportstyrelsen när det lagt till i Varbergs hamn.

– Besättningen satt och åt frukost. Det var gammalt, torrt bröd som de försökte värma i en brödrost, och till det fanns bara te och oliver, säger Göran Larsson.

Mycket tacksamma

Enligt honom var dricksvattnet nästan slut och maten var antingen utgången eller frostskadad.

– Vi åkte tillbaka dagen efter med hamburgare, de blev mycket tacksamma.

Dessutom finns en i besättningen som inte äter kött, det fanns ingen mat anpassad efter honom.

I övrigt såg det enligt Göran Larsson också mycket undermåligt ut ombord, inga sängkläder och en person hade fått bygga sin egen säng av lastpallar.

– Det var bland det värsta jag sett i hela mitt liv.

Mycket ovanligt

Förhållandena ledde till att Transportstyrelen fattade beslut om nyttjandeförbud.

– Det är mycket, mycket ovanligt i Sverige och även i Europa, säger Göran Larsson.

Den besättningsman som skadat sig fick uppsöka läkare och enligt facket visade läkarintyget en kotförskjutning, mannen hade haft skadan som uppstått efter en fallolycka ombord i tolv dagar utan att få uppsöka läkare.

– Kaptenen ombord är också pressad, han sa att mat är beställd till nästa hamn i Tyskland, men jag svarade att besättningen måste ha mat nu.

Ombord på fartyget ska det finns last av explosiv art.

Besättningen är nu kvar på fartyget och jobbar med att åtgärda de brister som föranlett nyttjandeförbudet. Först när bristerna är åtgärdade kan nyttjandeförbudet hävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet