Foto: Polisen

Misärliknande familjehem stängs ner

Uppdaterad
Publicerad

På familjehemmet i Kungsbacka bodde en 20-åring som misshandlade andra pojkar på hemmet. Nu avvecklas det.

Förhållandena i hemmet har beskrivits som misärliknande. Det fanns fågelbajs på väggarna och i gardinstängerna hängde knivar.

På hemmet bodde också en 20-årig man som nu står åtalad för olaga förföljelse, bland annat för att upprepade gånger ha förföljt, misshandlat och trakasserat två pojkar som också bodde i familjehemmet.

– Det är misär. Jag var gråtfärdig för ungdomarnas skull, sade polisen Nicklas Hjern, till tidningen Norra Halland i maj förra året.

20-åringen bodde kvar

Trots de miserabla förhållandena som rådde i hemmet drevs det vidare under hösten 2016. Den åtalade 20-åringen bodde då kvar tillsmammans med en annan fosterhemsplacerad pojke. Detta såg Aleris inga problem och man ansåg inte 20-åringen utgjorde en säkerhetsrisk:

– Den värderingen är gjord och man måste vara väldigt noggran med att säga att detta är ett åtal. Killen är inte dömd ännu och det är viktigt att vi förhåller oss till det, sade Erik Sandøy, tillförordnad divisionschef för Aleris Nåjdenhan, till SVT Nyheter Halland i höstas.

”Kommer upphöra”

Nu meddelar Aleris i ett pressmeddelade att familjehemmet i Kungsbacka avvecklas:

”Ett familjehem som drivs av Aleris har uppmärksammats för att vara mycket ostädat och för att en av de unga som tidigare varit placerade där misstänks för brott. Familjehemmet kommer nu att upphöra”.

Hemmet har drivits av en man som nu är i 70-årsåldern och enligt pressmeddelandet har mannen bestämt sig för att gå i pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.