OECD ska bland annat undersöka om livskvalitén kan höjas av en bättre integration mellan Norge och Sverige.

OECD kommer till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer analytiker från OECD till Halmstad som ett led i deras uppdrag att ta fram en så kallad Terriotorial review för megaregionen Öresund-Västsverige-Oslo. I Halmstad ska de träffa politiker, tjänstemän och landshövding Lena Sommestad.

– Jag ser fram emot dialogen med besökarna från OECD, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott. Vi får möjlighet att beskriva Hallands styrkor och utmaningar och på vilket sätt vi arbetar tillsammans på såväl regional nivå som i andra funktionella sammanhang, för att nå tillväxt i hela Västsverige. Det gör vi genom samplanering och samhandling.

OECD:s uppdrag är brett och det är Region Halland, Region Skåne, Göteborg-Oslo och Helsingborgs stad själva som beställt det. Uppdraget går bland annat ut på att analysera socioekonomiska trender och tillväxtmöjligheter, analysera politik och strategier som främjar tillväxt och se om bättre integration mellan Sverige och Norge skulle kunna öka livskvalitén.

– Halland är befolkningsmässigt en liten region, som ligger nära större städer. Vi skulle vilja rekommendera att regionen bättre knyts samman med storstäderna genom infrastrukturlösningar. Det skulle gynna tillväxten här, säger Chris McDonald, analytiker OECD.

Använda rapporten som hävstång

Syftet med rapporten, som ska vara klar 2018, är att förmedla kunskap och kartlägga regionens konkurrenskraft och potential de kommande åren. Och kanske kan rapporten stärka Hallands krav på utveckling gentemot regeringen.

– Vi ser en möjlighet att använda den här rapporten som en hävstång i våra diskussioner med den nationella nivån när det gäller att planera satsningar på infrastruktur, säger Dag Hultefors.

Vad kan det här ge för medborgarna i det långa loppet?

– Det handlar både om hårdvara i form av järnvägar och vägar, men även om mjukare aspekter som tillgång till utbildning, tillgång till kompetens, hur vi skapar entreprenörskap och hur vi drar nytta av forskning på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.