Peter Hejdström, chef utredningssektionen Polisen Halland Foto: SVT/TT

Genombrott i jakt på droghandlare på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har identifierat tusentals köpare av droger på nätet genom ett internationellt samarbete. I Halland har det lett till att två personer nu är häktade för grovt narkotikabrott. Även ett antal köpare kan komma att bli fällda. Sammanlagt handlar det om ett femtiotal personer.

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om handeln med droger på internets skuggsida darknet. Enligt polisen har den ökat under flera år och polisarbetet är svårt eftersom handeln sker på krypterade internetsidor. Både säljare och köpare blir anonyma. Dessutom sker betalning ofta med den digitala valutan bitcoin. Men personerna går att spåra. Ett omfattande internationellt samarbete har nu gett resultat.

– Utbyte av underrättelseinformation är egentligen något som sker kontinuerligt mellan organisationer. Vi samlar material och överskottinformation från tidigare utredningar som vi nu har använt, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland.

Säljare greps med fem kilo amfetamin

Under de senaste året har polisen gripit sex av de största svenska säljarna på Darknet. De har dömts till långa fängelsestraff, på upp till 10 år. Två personer från Halland sitter nu häktade för grovt narkotikabrott efter att ha hanterat fem kilo amfetamin. De har även sålt andra droger över internet. Personer som köper narkotika över nätet finns enligt Peter Hejdström över hela samhällsspektrat.

– Givetvis försöker vi ha ett fokus på yngre personer. Kan vi avbryta ett missbruk i tid så är det väldigt positivt, säger Peter Hejdström.

Exakt hur utredningen har gått till vill han inte gå in på i detalj. Inte heller varför polisen riktat in sig på de personer som nu förekommer i utredningen.

– Det är en bedömning av materialet. Även om vi inte beivrar den tidigare brottslighet som de kan tänkas vara misstänkta för så är det en bra ingång till att lagföra dem för ny brottslighet. Det kan visa att man har ett pågående missbruk, säger Peter Hejdström.

”Ska inte känna sig säker på darknet”

I utredningen förekommer sammanlagt ett femtiotal personer i Halland som har köpt narkotika över internet. Stor del av försäljningen sker på darknet. För många helt okänt men Peter Hejdström beskriver det som en stor del av internet.

– Du kommer bara åt den med en speciell sökmotor. Det är uppbyggt för att undgå myndigheter och det är väldig svårt att följa verksamheten som sker där. Det är en utmaning för polisen när brottsligheten tar sig nya former, säger Peter Hejdström.

Han tror inte att försäljningen på darknet kommer att försvinna trots genombrottet med den internationella insatsen. 

– Att vi hindrar samhällsutvecklingen genom den här insatsen tror jag inte. Vi vill sända en tydlig signal att man inte ska känna sig säker. Många har nog gjort det i väldigt stor omfattning. Men den senaste tidens utredning visar motsatsen, säger Peter Hejdström.

Ökat fokus på internet

Totalt sett tror han inte att missbruket av narkotika har ökat i samhället men enligt Peter Hejdström visar studier att en stor del av försäljningen har förflyttats till internet och darknet sedan i början av 2000-talet. Polisen har även fått ett ökat fokus på narkotikabrottslighet och använder själva internet och sociala medier för spaningsarbete.

– Rent allmänt är internet viktigt. Inte bara för narkotikabrott utan även för många bedrägeribrott. Försäljning på nätet kräver en stor arbetsinsats och mina kollegor har gjort ett utmärkt arbete, säger Peter Hejdstöm.

”FBI en viktig pelare”

Han menar att uppfinningsrikedomen är god bland internetbrottslingar och framhåller det arbete som polisen har gjort tillsammans med internationella organisationer som exempelvis FBI och Europol. 

– FBI har varit en viktig pelare när det gäller bekämpning av narkotika på nätet. De har satsat stora utredningsresurser, säger Peter Hejdström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.