Omar Mohamed Abdi deltar i Integration Hallands hälsoaktivitet. Foto: SVT

Omars väg till arbete – fokus på hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Med fokus på rörelse och hälsa ska nyanlända deltagare i projektet Integration Halland förbättra sina chanser att snabbare komma arbete. Omar Mohamed Abdi är en av deltagarna och han tror att fokus på hälsa kan bidra till att snabbare få ett jobb.

– Om vi bara stannar hemma är risken större att vi blir sjuka, säger han.

Omar Mohamed Abdi deltar i en av Integration Hallands aktiviteter, en aktivitet som riktat in sig på hälsa.

– Tidigare sprang jag bara ute och spelade fotboll men nu vet jag skillnaden mellan funktionell träning och konditionsträning, säger Omar Mohamed Abdi.

”Förbättrar vår hälsa”

Målet med hälsoaktiviteten är att de nyanlända ska lära sig om sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa, och i förlängningen hur god hälsa kan underlätta vägen till ett arbete.

Läs mer: Så används Integration Hallands EU-miljoner

– Om vi bara stannar hemma är risken större att vi blir sjuka. På hälsoutbildningen tränar vi alltid, vi går på gym, springer, promenerar. Allt det förbättrar vår hälsa och ökar våra möjligheter att jobba, säger Omar Mohamed Abdi.

Omar Mohamed Abdi. Foto: SVT

Integration Halland fick under hösten 2015 klart med 25 öronmärkta miljoner av Europeiska socialfonden för att starta upp ett kommunöverskridande integrationssamarbete. Målet är att snabbare få nyanlända i arbete.  

Sedan projektet startade i början av 2016 har 340 nyanlända deltagit i någon av dess aktiviter. Varje kommun erbjuder någon eller några aktiviteter som på ett eller annat sätt ska komplettera det som arbetsförmedlingen gör inom ramen för etableringsuppdraget.  

Hoppas på jobb

Och Omar Mohamed Abdi som deltagit i hälsoaktiviteten en dag i veckan sedan ett år tillbaka, hoppas snart komma i arbete.

– Nu studerar jag svenska på SFI. När jag har slutat på SFI och avslutat hälsoprojektet hoppas jag kunna söka jobb direkt, för då har jag möjlighet att få jobb, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.