Advokat Leif Silbersky tycker att mannen som är misstänkt för Onsala-dåden ska frikännas. Foto: TT / SVT

Onsalamördare överklagar till högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-åring som dömts för att ha mördat sin bästa vän och misshandlat två grannar svårt överklagar domen till högsta instans.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning i både tingsrätt och hovrätt efter att en rättspsykiatrisk undersökning slagit fast att han led av en allvarlig psykisk störning.

Mannens advokat, Leif Silbersky, överklagade tingsrättsdomen eftersom han menade att 40-åringen saknade uppsåt. Han är kritisk till den svenska lagstiftningen som han menar är omodern och ökar stigmatiseringen av psykiskt sjuka.

Granndådet i Onsala

– Jag skulle gärna vilja se att det blir en debatt så att vi ansluter oss till andra EU-länder där man inte kan dömas för att uppsåtligen ha begått brott om man är sjuk, sa Leif Silbersky till SVT Nyheter Halland när hovrättsdomen föll.

Det var i december förra året som 40-åringen under en psykos knivhögg sin bästa vän till döds på en middagsbjudning i Onsala. Efter det bröt han sig in hos några grannar och skadade en man och en kvinna svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet