Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till sjön Fegen, som delas av Halland, Västra Götaland och Jönköpings län och hör i klippet ornitologens oro över rovfågeln fiskgjusens bevarandestatus. Foto: Peter Osterberger/SVT

Ornitologen: Det ökande friluftslivet hotar fiskgjusen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska populationen av fiskgjuse har minskat sedan 1990-talet utan att forskningen kunnat visa varför. Det märker även ornitologer runt Fegensjön i Hallands inland. Från att tidigare noterat 19 häckande rovfåglar rör det sig nu om mindre än hälften. Det rörliga friluftslivet pekas ut som en av orsakerna.

– Häckningen störs av det, säger ornitologen Thomas Andersson.

I klippet får du ett fågelperspektiv över sjön Fegen och hör ornitologen Thomas Andersson berätta om sin oro för fågelarten Fiskgjuse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför Länsstyrelsen inte kan stänga av hela sjön för att skydda rovfågeln. Foto: Göran Johansson Halmstadfoto

Så stör du fiskgjusen minst

• Håll dig minst 100 meter från fiskgjusens bo.

• Dra dig tillbaka om fåglarna uppträder oroligt eller

varnar upprört.

• Undvik att ligga still med din båt i närheten av fiskgjusebon.

• Gå aldrig i land på platser där du misstänker att det kan

finnas bo av fiskgjuse.

Källa: Växjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.