Nya vattendomar med förbättrade fiskvägar kan bli aktuellt för flera av de småskaliga vattenkraftverken längs Nissan. Foto: SVT

Oro bland vattenkraftsägare i Halland

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya vattendirektiv där älvar ges större miljöskydd mot exploatering oroar Hallands småskaliga vattenkraftsägare. På lördagen samlades många på ett möte i Varberg dit representanter från riksdagen och länsstyrelsen var inbjudna.

I lördags höll Hallands Vattenkraftförening årsmöte på Björkängs vägkrog. Riksdagsledamot Ola Johansson (C) hade bjudits in. En av dem som fick ett samtal med honom var Jan-Åke Jacobson, styrelseledamot i Svensk Vattenkraftförening och bosatt i Halland. 

– Vi fick en bra dialog och vi måste lösa det här. Det får inte bli så att vattenkraftverksägare går i konkurs på grund av nyprövningarna, säger Jan-Åke Jacobson till Hallands Nyheter.

EU har bestämt att älvar i Europa ska få ett starkare skydd mot exploatering. Det kan betyda att ägare till småskaliga vattenkraftverk behöver upprätta bättre vandringsvägar för fisk som leker uppströms. Det är ännu oklart om det kommer att finnas en pott med öronmärkta pengar till detta att söka från.

Har ”väckt debatten”

Vattenkraftverk som tidigare inte haft en vattendom kommer behöva söka om detta. Det är en komplicerad prövning som kan bli kostsam för den enskilde. Detta och andra punkter oroar de småskaliga vattenkraftsägarna i Halland. Riksdagsledamot Ola Johansson var i Varberg och tog till sig av åsikterna.

– Jag har väckt debatten och har föreslagit att prövningarna ska pausas tills det finns en ny lag, säger han.

– Regeringen har lovat att komma med en ny energiöverenskommelse. Den skulle redan ha varit färdig men det senaste beskedet är att den kommer till hösten, säger Ola Johansson till tidningen.

Aktuella åtgärder vid Nissan

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om Havs- och vattenmyndighetens inspektioner i Nissan. Inspektörerna utreder vilka åtgärder som är aktuella för kraftverksägarna längs Nissan.

En stor fråga är möjligheten för fisken att vandra vägen upp mot Oskarström. Med de nya EU-direktiven kommer myndigheternas möjlighet att kräva åtgärder att stärkas.  

Läs mer i artikeln här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.