Emerich Roth, svensk-tjeckisk författare som överlevt fem koncentrationsläger, delar ut pris till Påskbergsskolan i Varberg den 5 juni. Foto: TT

Varberg håller minnet av Förintelsen levande

Uppdaterad
Publicerad

Mietek Grocher föreläste nyligen på Peder Skrivares skola. Nu kommer ännu en överlevare från Förintelsen till Varberg. I juni delar Emerich Roth ut 27 Januaripriset till Påskbergsskolan.

Under 2013 genomförde elever på Påskbergsskolan i Varberg ett Skapande skola-projekt om Förintelsen. De fick då bland annat träffa överlevande från Förintelsen – en av dem var just Emerich Roth – se filmer och läsa litteratur i ämnet. En grupp elever skrev dessutom ett teatermanus om Förintelsen som sedan spelades upp av Teater Albatross inför hela skolan.

Rektorerna stolta

För detta projekt har nu Påskbergsskolan tilldelats 2015 års 27 Januaripris som grundats av Emerichfonden. Priset delas ut den 5 juni av Emerich Roth själv, en svensk-tjeckisk författare som överlevt fem koncentrationsläger.

Nazistpropaganda i Halland

– Vi är stolta över att vårt arbete uppmärksammas och att vi har personal och elever som är så engagerade i denna viktiga fråga, säger Elisabeth Thelne, rektor för årskurs f-5 på Påskbergsskolan, i ett pressmeddelande.

”Historien får inte upprepas”

– Vi ska givetvis fortsätta arbeta vidare runt de här frågorna. Vi har varje år elever som åker till Auschwitz på studiebesök och en del i den här resan är att redovisa den för övriga elever och lärare på skolan. Deras intryck är att det här får inte glömmas, historien får inte upprepas, säger Fredrik Donaldson, rektor för årskurs 6-9 på skolan, till SVT Nyheter Halland.

Nynazister nyligen aktiva i staden

Ämnet kring Förintelsen, och nazism, är brännande hett i Varberg. Nyligen besökte Mietek Grocher Peder Skrivares skola, och i samband med hans föreläsningar där spred en nazitisk organisation propaganda på skolan. Dessutom gick de in och störde den föreläsning med Grocher som var öppen för allmänheten.

Stänger prisutdelningen för allmänheten

Händelserna är något som Fredrik Donaldson har i åtanke, framför allt när det nu handlar om yngre barn och inte gymnasielever, som på Peder Skrivares skola.

– Vi tänker att när själva prisutdelningen sker får den vara inom skolans väggar, den blir inte offentlig. De som är inbjudna får vara med, inte de andra. Vi kommer givetvis informera polisen om prisutdelningen, säger Fredrik Donaldson.

Talar i Varberg 6 juni

Emerich Roth är inbjuden till Varberg som hederstalare på nationaldagen den 6 juni och därför ville han komma till Påskbergsskolan själv för att dela ut priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet