Peter Gunnarsson, ordförande i FFF:s ungdomssektion, pratar om en attitydförändring hos föräldrar. Foto: TT / Privat

Pappan vägrade lämna fotbollsplanen

Uppdaterad
Publicerad

En pappa blev upprörd över att hans son inte fick spela och vägrade lämna fotbollsplanen i Falkenberg. Polis fick tillkallas. Nu flaggar FFF för en allt hetsigare attityd bland föräldrar bredvid planen.

Det var under en match i den årligen återkommande minicupen i Falkenberg som en förälder i ett tillrest lag gick in och ställde sig mitt på planen och vägrade flytta på sig.

Enligt Peter Gunnarsson, ordförande i FFF:s ungdomssektion, var pappan upprörd över att hans son inte fick spela. En konflikt mellan pappan och ledarna i det aktuella laget ska ha pågått under en längre tid.

Eftersom pappan vägrade flytta på sig fick polis tillkallas och föra honom av planen. Några ordningsvakter finns inte under minicupen.

Peter Gunnarsson säger att det hela gick odramatiskt till, även om det var en jobbig upplevelse för det berörda laget.

– Och självklart blev det lite obehaglig stämning för alla i närheten. Man hajar till när något sådant här händer.

”Större elittänk i dag”

Peter Gunnarsson säger att han tycker sig se en attitydförändring bland föräldrar. En del lägger sig i och kommenterar ledares, spelares och domares insatser.

– Detta är ju självklart väldigt individstyrt. Men en del har en tendens att pusha och styra väldigt mycket, i stället för att heja och uppmuntra.

Vad tror du att detta beror på?

– Jag vet inte, men det kan vara så att det finns ett större elittänk idag. Kanske vill en del föräldrar för mycket.

Nästa år ändras regelverket när det gäller unga spelare. Det kommer inte längre att utses några serievinnare i tävlingar som inkluderar barn under 13 år.

– Men tävlingsmomentet kommer ändå att finnas när matchen spelas, oavsett om det finns serietabeller eller inte. Jag tycker förändringen är sund, men hur stor skillnad det gör vet jag inte.

Målmedvetet arbete

FFF har länge jobbat målmedvetet med den här typen av frågor. Varje ny förälder eller ledare får skriva på ett avtal kring hur föreningen anser att man ska bete sig vid match och träning och i föreningen i stort.

– Vi tror på att man måste prata kring de här frågorna och ha ett öppet klimat. Vi måste prata om vilken typ av förening vi vill ha och hur man ska bete sig.

”Aldrig varit med om något liknande”

Inför minicupen 2017 genomförs inga särskilda förändringar med tanke på det som inträffade under årets cup. Eventuellt kommer man att skriva några rader om hur man vill att folk ska uppföra sig när de skickar ut tävlingsinbjudningar, men inget är bestämt.

– Det finns ju inte så mycket vi kan göra mer än det vi redan gör. Och det här var en isolerad händelse. Jag har aldrig tidigare varit med om något liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.