Åsa Svahn, huvudskyddsombud och samordnare för vårdförbundet på Hallands sjukhus. Foto: SVT

Personalkris på Varbergs sjukhus

Publicerad

Nu måste medicinkliniken på sjukhuset i Varberg bemannas upp med kompetent personal. Det anser tre fackförbund som nu gått samman för att sätta hårt tryck på sjukhusledningen. – Vi tappar rutinerad personal på grund av sjukskrivningar, varnar huvudskyddsombudet Åsa Svahn.

Det är Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal som har gjort en framställan till arbetsgivaren med krav på åtgärder på medicinkliniken på sjukhuset i Varberg. Enligt facken måste medicinkliniken bemannas upp och det måste ske med kompetent personal.

– Det här är ett allvarligt läge. Det är därför vi går vidare med en formaliserad framställan till arbetsgivaren eftersom vi inte tycker att vi har fått något riktigt gehör för situationen trots diskussioner med arbetsgivaren, säger Åsa Svahn, huvudskyddsombud och samordnare för vårdförbundet på Hallands sjukhus, och fortsätter:

– Vi har sedan minst ett år tillbaka ett läge med konstant personalbrist och överbeläggningar. Det sliter oerhört hårt på den personal vi har och resulterar i en oacceptabel arbetsmiljö.

Medicinkliniken på sjukhuset i Varberg har dragit ner på antalet vårdplatser just för att det inte finns personal nog att sköta om fler patienter. Det handlar om vårdkrävande patienter med hjärt- , lung- och blodsjukdomar som till exempel blodcancer.

Ständiga överbeläggningar

Men patienttillströmningen har inte blivit mindre vilket resulterat i ständiga överbeläggningar, enligt facket.

Då finns det inte personal nog att sköta om alla patienter.

Det ligger patienter i korridorer och dagrum, enligt Åsa Svahn, och en konsekvens blir att patienterna måste flyttas runt till andra vårdavdelningar för att ge plats åt mer akuta patienter på medicinkliniken.

– Varje förflyttning av patient kräver en överlämning till den nya avdelningens personal. Det tar tid och man riskerar också att viktig information inte följer med kring patientens omvårdnad, menar Åsa Svahn. 

Enligt ledningen är det en allmän brist på sjuksköterskor som gör det svårt att bemanna upp?

– Det är ingen brist på sjuksköterskor. Det finns sjuksköterskor hos bemanningsbolagen. Erbjuder man dem en rimlig lön och rimliga villkor så måste det kunna gå att locka dem till fasta anställningar hos oss, hävdar Åsa Svahn.

”Vi tappar rutinerad personal”

Facken trycker också på att arbetsgivaren måste anställa kompetent personal.

– Vi tappar rutinerad personal bland annat på grund av sjukskrivningar som hänger ihop med den tuffa arbetssituationen. Då kan man inte enbart plocka in personal som saknar den specialistkompetens som våra patienter behöver. De ersätter inte den rutinerade personal som är sjukskriven eller som har slutat, säger Åsa Svahn.

Enligt facket har det heller inte varit helt lyckat att ta in personal från utländska bemanningsbolag eftersom det finns både kompetensbrister och språkproblem.

Flödet av patienter har heller inte fungerat mellan sjukhuset i Varberg och Halmstad, enligt facket.

Detta trots att sjukhuset i Halmstad har inte haft samma problematik med överbeläggningar då patienterna fördelas på fler specialistkliniker.

Har inte råd med fler sjukskrivningar

Enligt fackförbunden har man nu nått gränsen för vad som är hanterbart för hur länge personalen orkar.

Det handlar om arbetsmiljön men även om patientsäkerheten.

– Vi har inte råd att få fler sjukskrivningar därför har vi nu dragit i nödbromsen. Nu ligger bollen hos arbetsgivaren, säger Åsa Svahn.

Arbetsgivaren har en dryg vecka, fram till den sjätte mars, på sig att presentera åtgärder. Om så inte sker går facken vidare till Arbetsmiljöverket.

Vad verksamhetschefen för medicinkliniken på sjukhuset i Varberg, Eva Osvald Gustafsson, säger om kraven kan ni se i inslaget här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.