genrebild Foto: TT

Polis bad expojkvän skärpa sig – riskerar varning

Uppdaterad
Publicerad

Polisens vän hade problem med sitt ex och polisen skickade då ett mejl från sin tjänstemail där han skrev att exet skulle skärpa sig och lämna vännen i fred. Nu ska hans agerande prövas av polisens personalansvarsnämnd.

Det var i maj förra året som polisen skickade ett mejl till vännens ex. I mejlet uppmanade han den före detta pojkvännen att skärpa sig och lämna vännen i fred. Han skrev också att exet gjort sig skyldig till ofredande, förtal och oredligt förfarande och att han hoppades att han skulle slippa ta tag i det mer än genom mejlet.

Den före detta pojkvännen anmälde polisen för tjänstefel eftersom han skickat mejlet från sin tjänsteadress och det inte fanns någon polisanmälan mot den före detta pojkvännen. En förundersökning inleddes med åklagaren la ner ärendet med motiveringen att gärningen bedömdes som ringa.

Våldtäkten i Sandsjöbacka

Vill ge polisen varning

Polismyndigheten Region Väst anser att polisen inte följt reglerna för polisens IT-system när han skickat mejl som inte har med arbetet att göra och skickar därför ärendet vidare till personalansvarsnämnden med en rekommendation att ge polisen en varning.

Polisen själv erkänner att han skickat mejlet för att hjälpa vännen som mådde dåligt och att expojkvännens agerande inte polisanmäldes för att vännen ville vänta med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkten i Sandsjöbacka

Mer i ämnet