Foto: SVT

Präst anmäld för sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbackaprästen ska ha trakasserat och diskriminerat en kollega. Dessutom ska han ha inlett ett förhållande med en kvinna med missbruksproblem som sökt sig till honom.

Det är två anmälningar som just nu utreds av Göteborgs stift mot en präst i Kungsbacka kommun. Det var tidningen Norra Halland som var först med att berätta om anmälningarna. Den ena rör en tidigare anställd på kansliet som anmält prästen för sexuella trakasserier, kränkande särbehandling, diskriminering och mobbning.

Ser allvarligt på anmälningarna

Det andra ärendet rör att han ska ha inlett ett förhållande med en kvinna som då hade en missbrukarproblematik och sökt hjälp för detta hos kyrkan.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Vi är i chock, många är ju förtjusta i sin präst, säger en person på kyrkorådet till SVT Nyheter Halland.

Ärendena tas upp i december

Prästen är inte avstängd från sin tjänst, men har själv valt att ta en ”timeout” och jobbar just nu inte i församlingen. Ärenden finns nu hos domkapitlet som ska ta ställningen till om prästen kan vara kvar i mitten av december.

– Det handlar om ett gränslöst beteende. Att den här typen av ärenden prövas är mycket ovanligt, säger Lasse Bengtsson som är pressekreterare vid Göteborgsstift till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.