Stefan Andersson är Falkenbergskocken som nu är med och öppnar portarna till Falkenbergs första gayklubb. Foto: Privat

Premiär för Hallands enda gayklubb

Uppdaterad
Publicerad

När en Falkenbergsrestaurang på lördagen öppnar dörrarna till den första klubbkvällen för HBTQ-personer i Halland på flera år, så är det med hopp om en större acceptans i samhället.

Glitter, glamour och schlagers väntar när den lilla restaurangen Syrran & brorsan i Falkenberg på lördagen blir gayklubb för en kväll. Sedan nyheten om satsningen kom ut så har många hört av sig, både glada och oroliga själar.

– Restaurangen kommer vara kvar som den är. Nu kommer vi testa det här en kväll och kommer det mycket folk så fortsätter vi, säger Christoffer Gustafsson som tillsammans med systern Theresia Andersson driver stället.

De säger att några missförstått vad ”gayklubb” innebär och att folk trott att restaurangen ska byta skepnad men så är det alltså inte. Om det går bra kan det bli tal om någon kväll i månaden.

Svårare på mindre ort

Falkenbergaren Stefan Andersson är kock på Syrran & brorsan och är öppet homosexuell sedan tio år. Han tycker det är på tiden att något görs för gaypersoner i Halland.

– Det har kanske varit dags redan tidigare egentligen men vi kände att vi ville göra något som ingen annan gjort i Falkenberg, säger han till SVT Nyheter Halland och pratar om en större effekt i samhället än bara en rolig kväll.

– Det här kan innebära en större acceptans. Det finns en del homosexuella på mindre orter som inte vågar komma ut. Det är fortfarande ett problem i mindre städer som Falkenberg där många vet vem man är, säger Stefan Andersson.

”Man kan vara som man vill”

Gänget på restaurangen ser nu fram emot premiären och hoppas på mycket folk. De förväntar sig besökare från flera halländska kommuner och till och med från Göteborg.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur många som kommer. Går det bra skulle det betyda att HBTQ-personer har någonstans som de kan känna är deras egna ställe, något som finns lite närmare än Göteborg.

Varför är det så viktigt att det hålls speciella gaykvällar?

– Går man ut som ett par, två killar eller två tjejer, så behöver man inte tänka lika mycket på hur folk ska reagera. Det är inte lika lätt på ett vanligt ställe där det kan finnas folk som har ont av det. Något sånt behöver man inte ens tänka på om man är på en gayklubb, då kan man vara som man vill, säger Stefan Andersson.

Nästan unik satsning

Stefan Andersson känner inte till någon annan gayklubb i Halland. Han vet att det fanns en i Halmstad för några år sedan men premiären på Syrran & brorsan innebär att det nu blir den enda restaurang i länet som anordnar gayklubb.

Att ni kör ett tema med glitter, glamour och schlagers, är inte det att spela lite på människors fördomar?

– Jo, det är verkligen att dra alla över en kam. Men man ska inte ta det så allvarligt, det är en rolig grej och det ska bli kul att pimpa till lokalen också. Det kommer inte bara bli schlagers, säger Stefan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.