När smugglingen av hundar ökar till Sverige gör risken för ett rabiesutbrott likaså. Foto: TT

Rabies – ett växande hot

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande smugglingen av sällskapshundar innebär en ökad risk för ett rabiesutbrott. Myndigheter från både vården och från djursidan har därför börjat träffas för att öva. – Vi befinner oss i en ny situation, säger Anna Lindgren stf enhetschef Jordbruksverket.

Tänk dig att ett rabiessmittat djur skulle rymma och springa ut i skogen och smitta andra djur. Då skulle en stor krisorganisation upprättas med Jordbruksverket som samordnande myndighet. Rabies är en dödlig sjukdom som smittar naturligt från djur till människa.

– Om man skulle bli slickad i ansiktet eller biten av ett sådant här djur så riskerar man att bli infekterad själv och blir man det så dör man, säger Anna Lindgren, stf enhetschef, Jordbruksverket.

Rabies förekommer i hela Afrika, Mellersta Östern, Nord-, Central och Sydamerika, samt i stora delar av Asien. I Europa förekommer rabies bara i de östra delarna, med undantag för några få fall varje år som förs in i Medelhavsländerna med djur som smugglats in från framför allt Afrika. Sverige, Norge, Danmark och Finland är fria från sjukdomen.

Tullverket i Sverige stoppar en tredjedel av alla hundar som smugglare försöker ta in i landet och sälja men mörkertalet är stort. Jordbruksverket tror att det kommer in cirka 3.000 illegala hundar i Sverige per år.

Lokala veterinärer

Några av hundarna dyker upp på lokala veterinärskliniker. I Halmstad fick man nyligen in en valp som saknade dokumentation och chip-märkning. Den var även för ung för att vara vaccinerad mot rabies.

– Jag förklarade för dem att den här hunden inte hade kunnat komma in i landet legalt. Det höll de med om, att de hade tagit in hunden illegalt. Då sa jag att jag måste gå och prata med länsveterinären, säger Kerstin Spångfors, leg veterinär.

Hundarna kan komma från en hundfarm nere i Europa. SVT Nyheter Halland har tagit del av bildmaterial från österrikiska djurrättsorganisationen: Vier Pfoten. De har varit med under polisingripanden mot uppfödare i Polen. Den typen av miljöer existerar endast för att det finns en efterfrågan. Från Sverige är efterfrågan särskilt god, menar länsveterinären i Halland.

– Vi har tyvärr rykte om oss, ute i Europa, att vara blåögda svenskar. Så det land man ska skicka sina hundar till – det är Sverige. Det finns de som betalar 20.000 kronor på en parkeringsplats, säger Viveca Eriksson.

Ökad oro för rabiesutbrott

På grund av den ökande smugglingen finns det en oro för att rabies ska kunna spridas i Sverige. Därför har myndigheter träffats och övat ett rabiesutbrott i landet. Jordbruksverket är samordnande myndighet till Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Smittskyddet och Länsstyrelsen.

Tillsammans genomförde de nyligen en workshop där en smittspårning simulerades. Det var första gången på mycket länge som det övades, och de menar att hundsmugglingen ger anledning att pröva beredskapen.

– Vi befinner oss i en ny situation, säger Anna Lindgren, stf enhetschef Jordbruksverket.

Underminera handeln

Jordbruksverket har prioriterat att motarbeta den här illegala marknaden. Trots att de får ta emot mordhot så är Anna Lindgren bestämd.

– Vi ser det som en av våra viktigaste uppgifter att döda den här marknaden, avslutar Anna Lindgren.

Rabies

Rabies är en zoonossjukdom och betyder galen på latin. Smittan kan överföras från djur till människa. Viruset smittar naturligt genom kroppsvätskor så det räcker med att få saliv i ögat för att smittan ska spridas vidare. Viruset vandrar sedan längs nervbanorna upp till hjärnan.

Symtom hos människa

Inkubationstiden kan vara tre till sex veckor men så kort tid som fem dygn.

Smärta och värk vid det drabbade området. Efter ett par dagar upplever den drabbade så kallad vattuskräck. Det är en nevrologisk reaktion och gör att den drabbade krampar då den dricker vätska. Inom ett par dagar uppträder hallucinationer, ångest och aggresivitet. Ofta blir den smittade förlamad innan döden inträffar. När sjukdomen brytit ut tar det ca 14 dagar innan personen dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.