Rättegång i stor knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot de två falkenbergare, en 31-åring och en 54-åring, som misstänks ha sålt stora mängder narkotika på internet. De båda männen förnekar att de skulle bedrivit en affärsverksamhet som åklagaren påstår.

De två huvudmännen har suttit häktade sedan i våras. 31-åringen tittade mest ner i sina papper och 54-åringen antecknade när åklagaren på måndagen inledde rättegången med sin sakframställan.

Enligt åklagaren ska runt 1500 försäljningar med droger över nätet gjorts och skickats ut över hela världen.

Tekniska termer

De båda männen förnekar att de skulle ha sålt några droger och 54-åringen förklarar narkotikan som hittats i huset med att han har utnyttjats av andra personer. Männen menar att material som kuvert och etiketter som funnits i bostaden har använts till annat.

– Han har en firma och skulle sälja bildelar, säger 31-åringens advokat Lennart Johansson.

54-åringens advokat menar i sin tur att mannen använt kuvert till att skicka iväg mat.

När åklagaren i rättssalen i dag skulle förklara hur hon menar att droghandeln gått till blev det en hel del tekniska termer. För droghandeln på nätet sker i det dolda och mycket är krypterat.

IT-kunnig

Åklagaren menar att det är 31-åringen som framförallt sysslat med den tekniska biten och adovkaten bekräftar att han är IT-kunnig.

– Han har ju uppenbarligen goda kunskaper om IT, det tror jag, säger advokaten Lennart Johansson.

Skulle han inte vara kapabel att driva ett sådant företag som åklagaren menar?

– Det är möjligt, det kan inte jag ta ställning till. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.