Fem kilo amfetamin hämtas ut hos ett postombud utanför Halmstad. Foto: ur Polisens förundersökning

Rättegången mot Darknet-ligan inledd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen inleddes rättegången mot de fyra män från Halmstad som misstänks för grova narkotikabrott som ska ha genomförts via Darknet. SVT Nyheter Halland är på plats.

Männen som är i 25-årsåldern ska bland annat ha smugglat in fem kilo amfetamin via ett postombud i Åled utanför Halmstad. Affärerna ska ha varit en del av ett internationellt nätverk som figurerat på Darknet, alltså krypterade sajter på internet.

– Det är som internet fast det förgår i det fördolda där det är väldigt svårt att spåra. Man lämnar inte efter sig ip-adresser eller annat som man gör när mannormalt sett surfar på nätet, säger Charlotte Österlund, vice chefsåklagare.

Den huvudmisstänkte erkänner att han hämtat ut paketet från postutlämningsstället i Åled.

Fem kilo amfetamin hämtas ut hos ett postombud utanför Halmstad. Foto: ur Polisens förundersökning

– Han erkänner att han kvitterat ut paketet på uppdrag av en annan person. Han hade fått veta att det skulle innehålla ett kilo amfetamin. Han saknade kännedom om att det var så stor mängd som var fallet, säger hans försvarare Lars-Olof Lindgren i rätten.

Nekar till vidareförsäljning

Den huvudmisstänkte anser därmed att han är skyldig till medhjälp till grovt narkotikabrott. Men nekar till all inblandning i vidareförsäljningen som ska ha skett över Darknet. Men det finns en hel del bevis som knyter honom både till narkotikahandeln och knarkpaketet.

– Vi har hittat den misstänktes säljsida och en hel del spår, både i hans dator och telefon, som visar på att det är han som är hjärnan bakom den här sidan på Darknet, säger Charlotte Österlund.

En av de fyra åtalade har erkänt att han varit med och kört den huvudmisstänkte i bil i samband med att knarkpaket postats. Han är åtalad för medhjälp. De övriga nekar till någon form av inblandning och säger ingenting.

Inloggningsuppgifter bevis

Under första rättegångsdagen går åklagaren igenom all bevisning i sin sakframställan. Bland annat hur kontot på darknet kopplas till den huvudmisstänktes dator. Polisen har bland annat funnit inloggningsuppgifter på datorn.

Åtalspunkterna är bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Vad kommer du att yrka på för straff?

– Det är för tidigt att säga, jag har inte förberett plädering ännu. Så det får ni återkomma med.

Men vad ligger straffvärdet på?

– Det är ett antal års fängelse. Jag vill inte binda fast mig, men det är ett antal år, säger Charlotte Österlund, vice chefsåklagare.

Läs mer: Här grips delar av Darknet-ligan

Efter att polisen i augusti förra året fick uppgifter om att en man sålde narkotika på det krypterade nätverket har det bedrivits spaning på honom. Bland annat har polisen sett när han postat försändelser med knark i olika brevlådor i Halmstad kommun.

Poliserna har varje dag, under spaningstiden i höstas, gått igenom alla postsäckar från de aktuella brevlådorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.