Foto: SVT/TT

Regionen fortsätter miljonsatsning med amerikanskt sjukhus

Publicerad

Region Halland fortsätter samarbetet med det amerikanska sjukhuset Brigham and Women's hospital i Boston. Enligt Hallandsposten har man undertecknat ett nytt avtal om 14 miljoner kronor.

Samarbetet inleddes förra året. Då beslutade en enig regionstyrelse att inleda ett samarbete med det amerikanska sjukhuset Brigham and Women's hospital i Boston.

Syftet var främst att ta del av det amerikanska sjukhusets erfarenheter och analysförmåga.

– Vi har mycket data om oss och våra patienter. Men vi har inte alls samma analysförmåga och genomförandeförmåga att hantera datan som de har där borta, sa Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande vid det tillfället.

Skrivit på nytt avtal

Hallandsposten skriver att Region Halland nu har skrivit på ett nytt avtal. Regionen betalar därmed ytterligare drygt 14 miljoner kronor i ”serviceavgift” för 2017. I den summan ingår två veckolånga Bostonresor för 6-8 personer från Region Halland för att bland annat få inspiration under workshops.

– Jag tycker det är klokt att vi har tagit det här steget. Får vi användning för den plattform som nu skapats, så är kostnaden motiverad, säger närsjukvårdens förvaltningschef Kjell Ivarsson, som sitter med i styrgruppen för Bostonsamarbetet till tidningen.

Bostonpersonal besöker Halland

Enligt HP kommer samarbetet under 2017 främst ske genom videokonferenser, men även ett antal personliga möten. Det amerikanska sjukhuset planerar att besöka Halland fem gånger.

Fotnot: Kostnaderna för Bostonsamarbetet tas från hälso- och sjukvårdens budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.