Här syns stöldligan i aktion vid en av de butiker där de gjort inbrott i via taket. Foto: Övervakningskameror

Rififi-man får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern döms till två års fängelse efter rififi-kuppen på bland annat Elgiganten i Halmstad förra året. Ligan, som mannen ingick i, tog sig igenom taket på ett antal butiker.

Flera personer syns på de övervakningsbilder som polisen tagit del av. Men det är bara en person som döms för grov stöld vid tre tillfällen och en stöld.

Ligan inledde inbrottsvågen i butiker i Växjö i slutet av oktober. Då ska de ha sågat ett hål i taket, något som ofta kallas för rififi-kupp, på Elgiganten i den småländska staden och där kommit över varor för cirka 400.000 kronor, bland annat mobiltelefoner och datorer.

Stal släpkärra för parfymer?

Bara någon dag senare ska stöldligan ha slagit till mot en butik på Tanum shoppingcenter på den norra delen av Västkusten.

Återigen ska tillvägagångssättet ha varit att ta sig in genom taket. Där ska de ha kommit över parfymer, deodoranter och diverse skönhetsartiklar men också en dator, kamera och borrmaskin. Totalt ska stöldgodset vara värt cirka 810.000 kronor. Dessutom ska de på en annan plats i Tanumshede stulit en släpkärra.

Sedan ska de ha kört de knappa 30 milen söderut och den 1 november brutit sig in på Elgiganten i Halmstad. Återigen via taket och precis som i Växjö ska stöldligan ha plockat med sig mobiltelefoner och datorer till ett värde av nästan en halv miljon kronor.

I polisens förundersökningsmaterial syns stöldligan reka på platserna helt omaskerade innan de senare misstänks ha slagit till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.