Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gudmundur Gudmundsson håller i den tekniska boven i dramat. När värmestavarna hettades upp utan att det var vatten i tryckhållaren förstördes de. I klippet berättar han hur det kunde gå till. Foto: Anton Johansson/SVT

Ringhals 4 återstart saktas ner – här är komponenten som gick sönder i unika haveriet

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals 4 närmar sig återigen full effekt efter att ha varit ur bruk i flera månader efter ett haveri i en av reaktorsystemets komponenter. Sedan dess har återstarten skjutits upp vid flera tillfällen.

Det var reaktorns tryckhållare som var den felande länken. Det som inträffade var en unik händelse som inte observerats på något annat kärnkraftverk.

– Vi fick börja med ett blankt blad helt enkelt och vad vi bland annat gjort är att vi byggt en kopia av själva tryckhållaren, säger Gudmundur Gudmundsson, enhetschef för avdelningen som ansvarat för reparationerna av tryckhållaren.

Anledningen till att en kopia byggdes var för att kunna öva reparationsmoment i en säker miljö.

Full effekt skjuts fram

Planen var att återstarten skulle vara fullbordad under onsdagskvällen då reaktorn återigen väntades nå full kapacitet. Det har däremot ett mindre ångläckage satt stopp för och återstarten har saktats ner. Hur det åtgärdas är ännu oklart. Just nu går reaktorn på en kapacitet på runt 70 procent.

I klippet får du följa med in på Ringhals och se vad det är som gjort att återstarten gång på gång fördröjts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.