Foto: SVT

Rundringning ska minska livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnohälsovården i Halland vill minska antalet kvinnor som uteblir från cellprovskontroll. Genom att barnmorskor ringer till personer som inte gjort något prov de senaste sex åren hoppas man att färre kvinnor ska drabbas av livmoderhalscancer.

En av de som ringer runt är Anneli Ljunggren som är samordnande barnmorska och vårdutvecklare vid Kvinnohälsovården i Halland.

– Vi har gjort detta i tre-fyra veckor nu, säger hon.

Oro för att det ska göra ont

Anneli Ljungren berättar att det kan finnas flera anledningar till att en kvinna uteblir från sin cellprovskontroll, exempelvis att man tror att det ska göra ont.

Barnmorskorna som ringer upp kvinnorna erbjuder extra tid och ett särskilt omhändertagande för att skapa trygghet och en bra kontakt med kvinnorna så att även de rädda vågar komma.

– Man kan också vara rädd för att få reda på om man har förändringar, eller så kan det vara någon tidigare upplevelse som gör att det är svårt att sätta sig i en gynstol. Det finns även de som helt enkelt har fått tider som inte passat, och så går åren, och så glömmer man av det, säger hon

Inspirerats av Västra Götaland

Metoden att ringa till kvinnor som uteblivit från kontroller är inte ny. Den har använts i Västra Götalandsregionen i flera år och enligt Anneli Ljungren har det fallit väl ut.

– Man kan säga att om vi ska dra slutsatser utifrån Västra Götalands siffror och deras resultat så skulle vi kanske kunna förhindra att en till två kvinnor om året blir sjuka i livmoderhalscancer i Halland, säger hon och fortsätter:

Om man kan förhindra att en kvinna blir sjuk så är detta en verksamhet som absolut lönar sig.

”Vill betona vikten av att komma på kontroller”

Totalt insjuknar 450 kvinnor i livmoderhalscancer varje år i Sverige. Av dem avlider ungefär 150 personer.

– 75 procent av kvinnorna som avlider i sin sjukdom är kvinnor som inte har gått på sina kontroller, säger Anneli Ljungren, som verkligen vill betona vikten av att komma på sina kontroller när man får kallelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.