Ryttarna i Ahla tar till jurist

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ridsportförbundet kopplar nu tillsammans med Hallands ridsportsförbund in en jurist som ska granska Laholms kommuns planer på att sälja ridanläggningen i Ahla.

Beslutet som togs i tisdags innebär sannorlikt att ryttarföreningen och dess 230 medlemmar förlorar sin hemvist. På måndag kommer representanter från båda förbunden att besöka ryttarföreningen. Det var i tisdags som Laholms kommunstyrelse tog beslutet att sälja av fastigheten som hyrs av Ryttarföreningen i Ahla.

– Det kan ju betyda föreningens undergång. Den har funnits i 63 år och nu står vi inför ett faktum att vi kanske inte kan vara med och buda och vi kan inte låna för mycket pengar, fortsätter Jeanette Eriksson.

Ridanläggningen i Ahla

”Tror inte att det innebär slutet”

Kommunens högsta politiker försvarar beslutet att sälja, med att kommunen inte ska äga några fastigheter som de själva inte bedriver någon verksamhet i.

– Jag tror inte att det är slutet på ridsportsverksamheten, för det är en ridanläggning och jag tror definitivt att det kommer att fortsätta bedrivas ridsport i anläggningen, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Babic (M).

Vad tänker du om att föreningen menar att det här kan bli deras undergång?

– Jag hade nog sett det som en möjlighet för de att kunna bedriva sin verksamhet där och äga hela fastigheten också, svarar hon.

Men de är oroliga för att de inte ska ha råd att köpa den?

– Nu har vi ju då lämnat en summa som förslag till ersättningen så de har ju pengar som kommunen vill ersätta med, svarar hon. 

”Det är en skandal”

Men den summan tycker föreningen är för liten för det ideella arbetet man lagt ner i ridhuset. Ersättningen är dessutom bara knappt hälften av de sju miljoner kronor som fastigheten värderats till.

Kommunfullmäktige ska vid ett senare tillfälle fatta det slutgiltiga beslutet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ridanläggningen i Ahla

Mer i ämnet