Anders Rosén (S), kommunråd i Halmstads kommun. Foto: TT/Halmstads kommun

S vill införa sex timmars arbetsdag

Publicerad

Sex timmars arbetsdag kan bli verklighet i Halmstads kommun. I all fall om Socialdemokraterna får bestämma. Det var ett av många förslag när partier la fram sitt förslag till budget för 2018-2020.

Efter att Femklövern i förra veckan gick ut med sitt förslag till budget, var det under onsdagen dags för oppositionen.

Och liksom för Femklövern var skola, vård och omsorg tunga poster i S förslag. Men ett som sticker ur mängden är just att prova sex timmars arbetsdag.

– Sjuktalen är alldeles för höga i vår kommun. Vi kan tänka oss att, enligt Göteborgsmodellen, testa detta i förslagsvis hemvården där det är tungt. Det blir lättare att orka för personalen, säger Anders Rosén (S), kommunråd i Halmstads kommun.

Paritet vill även öka personaltätheten, avskaffa delade pass och minutstyrda scheman. Att få in ungdomar och utlandsfödda personer snabbare på arbetsmarknaden är även en prioritet.

Fler bostäder

1.500 nya bostäder per år. Socialdemokraterna vill se ett ”kraftigt” ökat bostadsbyggande, varav en del ska vara hyresrätter som i dag många anser vara en bristvara i skuggan av bostadsrätternas utbredning.

– Detta är för att hantera den ökade befolkningstillfäxten i kommunen, säger Anders Rosén.

Pengar ska även avsättas till att rusta upp kommunens fastigheter.

Ingen skattehöjning

Vid förra tillfället höjde S skatten med 55 öre. Någon skattehöjning är dock inte att vänta framöver om S förslag går igenom, menar han.

– Den blir opåverkad, säger Anders Rosén.

Fler skolor

Bland annat vill man satsa pengar på att anställa fler skolsköterskor och kuratorer, bygga två nya idrottshallar i kommunen i Snöstorp och Oskarström och på att bygga fler skolor.

– Vi har inte sagt något mål på antal skolor, utan vi vill ha 500 fler platser per år, säger han.

Bort med bensinbilar

Klimatfrågan lyfts även på olika sätt, bland annat vattenbristen i kommunen.

– Vi behöver ta detta på allvar och lägga mer krut på detta, inte bara på grund av bevattningsförbudet utan även för framtida översvämningsrisker, säger Anders Rosén.

Partiet vill även fasa ut de kommunala bensinbilarna och istället ersätta dessa med hybrid- eller elbilar.

Underbalanserad budget

Värt att notera är att budgeten är underbalanserad med cirka 120 miljoner kronor år 2019 och drygt 200 miljoner år 2020.

– Genom offensiva satsningar, att folk kommer i arbete snabbare och att fler betalar mer skatt så tror vi att man på sikt kommer att tjäna mycket pengar, säger Anders Rosén.

Fotnot: Beslut om planeringsdirektiv med budget 2018-2020 kommer att tas på kommunfullmäktige den 20 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.