Emma Gröndahl, projektledare Integration Halland. Foto: TT och SVT

Så används Integration Hallands EU-miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Med 25 miljoner från EU ska det halländska kommunsamarbetet Integration Halland korta vägen till arbete för nyanlända. Projektet, som startade i början av 2016 och nu är halvvägs, riktar sig till nyanlända i etableringsfasen.

Alla de sex halländska kommunerna har själva fått identifiera vad de saknar i etableringsfasen och utifrån det har projektledningen utformat aktiviteter, som hälsan i Hylte.

Ett annat exempel på aktivitet handlar om sociala koder på arbetsplatsen. 

– Jag tycker att det går bra. Vi har många bra insatser där vi verkligen har försökt att komplettera det som arbetsförmedlingen redan gör. Vi tittar på vad den enskilda individen behöver för att ta sig vidare till arbetsplatsen, säger Emma Gröndahl, projektledare Integration Halland.

Se mer: Fokus på hälsa gör skillnad för Omar

Tio procent i arbete

Det är svårt att mäta om projektet verkligen gör skillnad och kortar vägen till arbete för nyanlända. Hittills har 34 av de 340 nyanlända som avslutat någon av aktiviteterna fått arbete eller börjat på någon utbildning, alltså bara tio procent.

– Många av de andra 340 kanske kommer ha ett jobb om ett år när man har avslutat sin etablering. Men här ser vi individer som kanske faktiskt avbrutit sin etableringsperiod och gått vidare till ett arbete direkt, vilket är ett fantastiskt resultat, säger Emma Gröndahl.

En av aktiviteterna inom ramen för Integration Halland fokuserar på fysisk hälsa. Foto: SVT

Åtta miljoner har använts

Trots att man är halväggs in i projektet har man hittills bara använt cirka åtta av de 25 tilldelade EU-miljonerna. Men man ser det inte som ett misslyckande även om man inte skulle använda hela bidraget.

– Det allra viktigaste är att individen känner att den står närmre arbetsmarknaden och att fler individer faktiskt når arbetsmarknaden, och att de halländska kommunerna kommer på nya sätt att samverka och mer effektivt jobba med integrationsfrågan, säger Emma Gröndahl.

Integration Halland

Projektet syftar till att förstärka det arbete som arbetsförmedlingen gör inom ramen för etableringsinsatsen för nyanlända. Målet är att förkorta vägen till en första anställning för de individer som deltar i projektet, och att öka samverkan mellan kommuner, förenings- och näringsliv inom integrationsområdet.

Förutom de sex halländska kommunerna ingår Högskolan i Halmstad och Arbetsförmedlingen i samarbetet.

Enligt projektledningen går nästan uteslutande all finansiering till personalkostnader.

Källa: Integration Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.