Här går paret in på klädbutiken i Halmstad med kassen som är preparerad för att skydda mot butikslarmet. Foto: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Så försöker paret lura klädbutikens larm

Uppdaterad
Publicerad

På utsidan ser den ut som en vanlig kasse. På insidan är den preparerad för att stå emot butikernas larmbåge.

Bilden på paret togs av en övervakningskamera på en klädbutik i Halmstad i mitten av januari i år. Nu ingår den som bevisning för att visa hur de försökt stjäla kläder ur butiken utan att larmet går. Påsen är på insidan klädd med aluminiumfolie som tejpats fast.

Personal lade märke till kassen och fattade misstankar mot paret.

Men redan innan de hade hunnit lägga några kläder i påsen började larmet tjuta när de passerade bågen. Men det var för att de kläder de gick runt i hade larmknappar kvar.

Butik märkte inte stölden

När polisen sedan grep paret och undersökte saken visade det sig att de kläderna var stulna i en annan butik i centrala Halmstad. Om de använt metoden med den preparerade påsen även där kan inte bevisas, eftersom där saknades övervakningskamera.

När polisen kontaktade personal i butiken hade de inte märkt någonting, men kunde då konstaterade att det saknades kläder på hyllorna.

Polisen misstänker att syftet med den preparerade kassen var att gå runt och stjäla kläder i flera butiker i Halmstad.

Villkorlig dom

Paret har suttit häktat sedan mitten av januari och döms nu för försök till stöld och häleri. Det sistnämnda brottet handlar om de stulna kläder som de hade på sig, men som utredarna inte kunnat bevisa att de själva stulit.

Själva förnekar paret alla anklagelser. Kläderna de hade på sig hade de köpt av andra personer. Och påsen hade de fått av en person de mötte på stan. Vad den skulle användas till hade de ingen aning om.

Efter rättegången har de nu släppts ur häktet och får villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.