Foto: SVT

Så ska bemanningskrisen lösas på psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna som tillhör Vårdförbundet får ett rejält lönetillägg. Och inga avdelningar kommer att stängas. Det meddelade ledningen för psykiatrin i Halland på tisdagseftermiddagen.

Enligt Svein Henriksen (MP), ordförande för psykiatrins driftnämnd i Halland, så är lösningen på bemanningskrisen att erbjuda 3.000 kronor mer i lön för sjuksköterskor. Både sådana som är anställda i dag, och vid kommande nyanställningar. Det här tror han ska lösa bemanningskrisen.

– Ja, det tror jag absolut. Nu har vi ett löneläge som ligger i paritet med det som är på andra avdelningar i kommunen. Vårt mål är ju att minska användningen av bemanningssjuksköterskor, säger Svein Henriksen till SVT Nyheter Halland.

Psykiatrin i Varberg

Inga avdelningar stängs

På det här sättet hoppas de locka folk till att arbeta på psykiatrin. Detta åtgärdspaket kommer att gälla till oktober 2018. Samtidigt står det klart att inga avdelningar kommer att stängas.

Kan ni garantera patientsäkerhet?

– Patientsäkerheten är ju det viktigaste vi har. Den får inte ruckas på och det är någonting som cheferna i alla led och personalen är medvetna om. Det här får vi följa upp hela tiden, säger Goran Delic, förvaltningschef på psykiatrin i Halland, till SVT Nyheter Halland.

Högre lön gäller inte alla

Men hos Kommunal innebär beskedet en viss förvirring. Lönetillägget gäller nämligen inte deras medlemmar, skötarna som arbetar på psykiatrin.

– Vi var inte beredda på det här beskedet. Jag känner att jag måste processa det här och prata med mina medlemmar innan jag kommenterar något i media, säger Jonas Elmblad, skyddsombud på Kommunal, till SVT Nyheter Halland.

Inte lika akut

Enligt Svein Henriksen så är anledningen till detta att bristen på skötare inte är lika akut, och därför ska lönetillägget endast gälla sjuksköterskor.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om underbemanningen som bland annat lett fram till att personal attackerats av våldsamma patienter och då inte fått understöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Varberg

Mer i ämnet