Foto: TT/privat

Sara, 23, i Marmaris: Vi hörde kraftiga smällar

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar på semester på turistorten Marmaris, Turkiet, blev i natt vittnen till vad som förefaller ha varit ett mordförsök på landets president Recep Tayyip Erdogan. – Jag tänkte att nu bombar de här också, säger Sara Persson från Halmstad som skräckslagen följt nattens händelseutveckling.

Nattens oroligheter i Turkiet utspelade sig, förutom i större städer, också på turistorten Maramris – belägen vid sydvästra kusten och ett populärt resmål för svenska charterturister. Enligt uppgift ska landets president Recep Tayyip Erdoğan också ha befunnit på orten för semester.  

Sara Persson, 23, är på semester i Marmaris i sydvästra Turkiet med sin kusin Jessica Alexandersson, 21. Under fredagskvällen begav de sig ut för att ta sig till bargatan för en festkväll. Men när de kom dit var allt stängt och när de pratade med människor på plats förstod de att något hade hänt. De tog en taxi tillbaka mot hotellet men fastnade snart i bilkö på grund av alla människor som var ute och demonstrerade. Det var också många tungt beväpnade poliser på plats. 

Oroligheter i Turkiet

– Det var riktigt kaos. Vi blev jätteoroliga och satt med tårar i ögonen i taxin, säger hon. 

Kaos på gatorna 

Samtidigt hade Kami Malek, som rest hit från Kungälv med familjen på semester, avslutat middagen på hotellet. När de fick veta vad som höll på att hända i Istanbul och Ankara åkte han för att tanka upp den bil de hyrt, utifall att de skulle behöva ge sig av. Under tiden rusade människor ut för att ta ut pengar och bankomatköerna ringlade sig snabbt långa längs gatorna.  

– Vi fick köa i 45 minuter på bensinmacken. 

Kami Malek anade oråd när det började smälla kring midnatt. Fyrverkeripjäser är vanligt förekommande på restaurangerna, men det här lät annorlunda. 

 – Vi förstod snabbt att det här inte vara några vanliga smällare. Det var bomber. Då förstod vi att det var allvarligt, säger han och berättar hur människor drabbades av panik.  

Förutom skottlossning hördes också kraftigare detonationer med några minuters intervall. 

Helikoptrar i luften 

Från hotellets balkong såg Sara Persson och Jessica Alexandersson flera militärhelikoptrar flyga förbi och kort därefter hörde de explosionerna.  

– Jag tänkte att nu bombar de här också, nu är det kört och vi blev jätteoroliga och började gråta. 

Enligt ett uttalande från den turkiska presidentadministrationen ska helikopterinsatsen ha ingått i ett försök att mörda Erdogan. Men presidenten ska redan ha varit på väg till Istanbul när projektilerna träffade det hotell han misstänks ha befunnit sig på, uppger nyhetsbyrån AP.  

Ännu finns inga uppgifter om döda eller skadade efter nattens händelser i Marmaris. Staden är populär bland svenska turister och efter rundringning till de större charterbolagen framkommer att flera hundra svenskar kan befinna sig på orten just nu. Det handlar främst om resenärer som endast köpt flygstol, men på egen hand kan ha tagit sig till Marmaris.

Hotellet märkt av attacken 

På lördagsförmiddagen, dagen efter attackerna, har lugnet lagt sig över Marmaris. Vid det hotell där Erdogan tros ha befunnit sig syns sviterna efter nattens attack. Fasader, fönster och asfalt är märkta av kulhål och splitter. Glasmästare är i färd med att byta ut trasiga fönsterrutor och gatan utanför hålls avspärrad för obehöriga. 

Kami Malek berättar hur hans familj är de enda gästerna på en restaurang som annars brukar vara fullsatt. Sara Persson beskriver hur människor verkar ha gått till jobbet som vanligt och att turister ligger och solar. Själv vågar hon och hennes kusin inte lämna hotellområdet och de vet i nuläget inte om de ska försöka ta sig hem och i så fall hur. 

– Vi har tre veckor kvar. Vi ska nog vänta några dagar och se om det blir som vanligt igen annars får vi försöka att ta oss hem, säger hon. 

Oro för sinande turism 

Kami Malek berättar att han och familjen efter en sömnlös natt kommer att ta en färja över till Grekland ikväll.  

Resebolagen evakuerar inte i nuläget. Istället ställer man in planerade resor till Turkiet och flyger istället ner tomma flygplan för att hämta hem de resenärer som enligt reseplanen ska flyga hem.  

Efter nattens händelser har Sara Persson pratat med människor i närområdet. Flera av dem befarar att händelserna kommer att innebära slutet för turismen i Turkiet. 

– De säger att ingen kommer att åka hit igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet