När skolan placeras i Heberg måste eleverna åka taxi längre sträckor för att kunna besöka simhallen eller biblioteket och för att genomföra andra sociala aktiviteter. Många föräldrar är helt enkelt oroliga över att närheten till samhället ska försvinna.
Patrik Lindström är förälder till en av de berörda eleverna på Hjortbergsskolan, och han är orolig över utanförskapet.
– Vi behöver inte fler krokben, det är tillräckligt som det är. För våra barn är enkla saker svårt. Att åka taxi kan vara lätt för dig, men väldigt svårt för dem, säger Patrik Lindström.
– Den sociala miljön, att komma ut och träffa andra människor, är så otroligt viktig för de här barnen, säger en annan förälder.
Ett steg tillbaka
Enligt Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap, har man länge kämpat för att integrera särskolan med grundskolan. Detta är ett steg tillbaka i utvecklingen, menar han.
– Det är mycket upprörande och historielöst. Det är verkligen en återgång till gamla tider när man hade särskolan isolerad för sig själv, säger Magnus Tideman.
Oppositionen reserverar sig
Oppositionen i Falkenberg röstade nej till att placera särskolan utanför centrum. Peter Dygården (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg, var en av dem som reserverade sig mot beslutet.
– Jag hade hellre sett att den var kvar i centrum, säger Peter Dygården.
Varför?
– Vi tror att variationen av lärmiljöer är bättre i centrumnära miljöer.
Hoppas fortfarande
Flera föräldrar menar att det har saknats en dialog politiker och föräldrar emellan. Nu har föräldrarna startat en grupp på sociala medier och deras förhoppning är att politikerna ska tänka om.
– Vi hoppas att man river upp beslutet och tar ett helhetsgrepp om den här frågan på ett sätt som man borde ha gjort tidigare. Det finns ingen anledning att brådska med att flytta en särskola, säger Patrik Lindström.
SVT Halland har sökt barn- och utbildningsnämndens ordförande Kerstin Angel (C) för en kommentar.