Shamira Kasajja är förväntansfull inför mötet med kvinnan som räddade henne. Foto: SVT

Shamiras räddare i nöden är funnen

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har tipsen strömmat in om vem den mystiska kvinnan kunde vara som räddade en ung ugandisk tjej i Kållered. Nu är kvinnan i den blå uniformen hittad.

Det var igår som SVT Västnytt och Hallandsnytt gick ut med efterlysningen av kvinnan som, trots att hon var sen till jobbet, tog sig tid att bjuda 23-åriga Shamira Kasajja på mat.

Shamira hade då inte ätit på två dagar och stoppade kvinnan som hon misstog för polis. Hon hade tidigare bett flera personer om hjälp att få tag i polisen men alla vände bort blicken.

Shamira och kvinnan i blå uniform

Kvinnan körde henne till Migrationsverket och sen till ett hotell där hon fick bo så länge. Shamira Kasajja hamnade sen på ett flyktingboende i Himle utanför Varberg och för några veckor sen kom beskedet om permanent uppehållstillstånd.

Under dagen har tipsen strömmat in om vem den mystiska kvinnan kunde vara som hjälpt Shamira. På Twitter kom flera tips om att det kunde vara en person som jobbar på Sagåsens anstalt i närheten av Kållereds köpcentrum, men så var inte fallet.

Telefonsamtalet alla väntat på

Vid lunchtid kom samtalet från en man som sa sig vara kvinnans sambo, och det visade sig stämma. Kvinnan tillhör dock en annan uniformerad yrkeskategori, nämligen parkeringsvakt.

Kvinnan som Shamira menade räddade livet på henne har levt kvar i tankarna. Precis som Shamira har levt kvar i hennes.

– Jag har tänkt så mycket på vad som hände med henne, säger kvinnan till SVT.

På fredag kommer mötet mellan Shamira Kasajja och kvinnan äga rum och SVT kommer då att finnas på plats.

– Jag har tänkt så många gånger att jag ska åka tillbaka till Migrationsverket och fråga hur det gick för henne men jag mindes inte datumet och sedan gick tiden, säger kvinnan.

Shamira blir förvånad när vi ringer henne, hon trodde inte att efterlysningen skulle lyckas.

– Jag vill jättegärna träffa henne, tänk att ni hittade henne, säger hon.

Se återföreningen i morgon

Följ utvecklingen här på svt.se under fredagen. Så fort vi kan lägger vi upp ett tv-klipp från återföreningen mellan Shamira och kvinnan som hjälpte henne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Shamira och kvinnan i blå uniform

Mer i ämnet