Skattkammarön i ny tappning

Uppdaterad
Publicerad

Skeppet Hispaniola seglar på nytt. Den här gången på Teater Hallands scen i Varberg när ensemblen sätter upp Robert Louis Stevensons klassiska berättelse.

Äventyret Skattkammarön, med dryga 130 år på nacken, sätts upp som barnföreställning i ny tappning på Teater Hallands scen. Men den behövde fräschas upp lite.

– Från början var det bara killar med i den här romanen, ett riktigt pojkäventyr, så vi har gjort om huvudrollen Jim till Jenny, säger regissören Lasse Beischer.

Var det självklart att ändra?

– Ja det var det. Det är ju lite tråkigt att utesluta halva gänget av barnen. Men sedan vi bytte har vi inte reflekterat över det. Vi spelar Skattkammarön med Jenny i stället för Jim, svårare än så är det egentligen inte, säger Lasse Beischer,

Mellanstadiet målgruppen

Berättelsen handlar om Jim Hawkins, som i den nya tappningen alltså blir Jenny Hawkins. Hon kommer över en skattkarta och ger sig iväg på skattjakt med båten Hispaniola. Under färden planerar kocken Long John Silver med kumpaner myteri och väl på land splittras besättningen och kampen om skatten börjar.

På Teater Halland kommer föreställningen spelas i 38 skolföreställningar under våren för årskurs 3 till 6, plus fyra offentliga föreställningar.

”Skillnad mot film”

På generalrepetitionen fanns bland andra femteklassarna Jenny Löfvander och Nicole Maric på plats.

– Jag tycker föreställningen var bra, skådespelarna var bra, säger Jenny.

– Ja, dem var roliga och så, fyller Nicole i.

Vad tycker ni om att gå på teater?

– Det är roligt! Det är roligt att det är på riktigt till skillnad från att se på film.

Barn interagerar mer

Anna-Carin Henricsson är huvudrollsinnehavare och spelar Jenny Hawkins. Efter en dryg månads repeterande är hon glad över att få komma igång och spela inför publik.

– Ja, det känns jättebra. Det ska bli jättekul att äntligen få möta barnen i publiken, säger hon.

Vad är det för skillnad att spela för barn jämfört med att spela för vuxna?

– Det behöver inte vara så stor skillnad men det som blir tydligast är att barn oftast interagerar mycket mer och inte har de klara överenskommelserna och reglerna som vi vuxna har. Som att man måste passa in och så, här det blir mer kontakt på ett annat sätt. Sedan bjuder den här föreställningen också in till det, säger Anna-Carin Henricsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.