Foto: SVT

Skolan blev av med 50 datorer

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen upptäcktes ett inbrott på Örnaskolan i Hyltebruk.

Polisen kallades till Örnaskolan i Hyltebruk vid kvart över sju på tisdagsmorgonen efter att personal upptäckt att skolan har haft tjuvar på besök.

– Det var städpersonal som såg att dörrar var uppbrutna här och sedan tillkallades polis, säger rektor Thomas Brink.

Skolinbrott i Sydsverige

Det mesta tyder på att inbrottet skett redan under kvällen på måndagen, enligt rektorn.

Någon fullständig inventering har ännu inte gjorts på morgonen, men bedömningen är att minst 50 datorer har stulits. Det handlar både om personaldatorer och klassuppsättningar med elevdatorer som stod i inlåsta utrymmen som brutits upp.

– Vi får lägga om undervisningen lite under dagen på grund av det här, men annars kör vi på som vanligt. Just nu är polisen på plats och tekniker på väg hit, säger rektorn till SVT Nyheter Halland strax efter klockan åtta på morgonen.

Förra veckan drabbades även två skolor i Varberg av inbrott där surfplattor blev stöldbytet. Ytterligare en vecka tidigare blev Söndrumsskolan i Halmstad av med 80 splitternya surfplattor vid ett inbrott.

Statistik över inbrott från polisen visar att det i Halland anmäldes 126 inbrott på skolor 2015. Förra året, 2016 var mängden 113 inbrott på skolor. Hittills i år har det anmälts 7st inbrott på skolor i Hallands län till polisen.

– Bovarna har koll på när skolan får nya datorer inför terminsstarterna. Då ser vi ofta att det utförs inbrott, säger Gith Thedvall, polisen i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet